04 май 2014

Руската душа и добрите американци


Русия и САЩ са на пазара и се опитват да купят от хората по света обич, симпатия или поне разбиране. Докато от руснаците се страхува почти цяла Европа, то за САЩ имат едно на ум в цяла Латинска Америка.

И двете са държави с достатъчно вътрешни проблеми и външно политически грехове. За това и всяка от тези страни има излъскана експортна версия на своя образ, които пробутват по света с променлив успех.

Съвременна Русия търси разбиране за събитията в Украйна, чрез прословутата „руска душа“ и своята версия на православието, както преди 150 години лансира панславизма, а след 1917 пролетарската революция, която бе за благото на работниците и селяните. Колко са добре работниците и селяните в Русия може да се съди по проекта за закон, който бе внесен миналата седмица в техния парламент – този път е за забрана на консумацията на одеколон. Причината е проста – акциза за водката е повишен в опит да се намали алкохолизма, а бедните хора минали на одеколон и мрат от отравяния. Загрижили се за хората в Кремъл ...

Въпреки това, колкото и да е странно за мен, в момента руската душа се „харчи“ добре в цяла Европа – от Германия до България. Сигурно защото върви с Достоевски, а не оригване на лавандула и „любезни зелени човечета“, които окупират обществени сгради в съседна страна.

Америка и тя е добра, земя на демокрацията и свободата. Толкова е свободна тази страна с равноправни хора, че президента и е чернокож. Свободата е важна, в тази страна притежанието на оръжие от населението е вменено в конституцията, за да могат хората да се защитя от разбойници или от правителството, ако се вземе твърде на сериозно. Е, свободата не понася добре на всички и през няколко отвъд океана долита новина, че някой е избил ученици или колежани, хора в кино или просто посетители в голям магазин.

Черния си президент американците избраха, заради обещанията да реформира здравната система, за да не бъде една трета от населението без адекватна здравна помощ, докато в същото време харчи трилиони долари, за самолети, танкове, кораби и военни спътници с които да победи талибаните, Ким който си има атомна бомба и гладни кучета, както следващия смутител на световния ред. Да, американците още нямат здравна система подобна на тази в Европа, за сметка на това им разрешиха да пушат марихуана легално – все пак е точка в полза на обикновените хора.

Така си върви света и всеки избира в какво да вярва – в руската душа с дъх на лавандула или в това, че Google и Facebook не дават личните данни на правителствата, за използващите gmail и бутонцето „харесай“.

За себе си мога да кажа, че харесвам технологичните и културните достижения на американците, като те не ме карат да забравя за бомбардировката на Дрезден или тези над Токио и Хирошима. Харесвам някои образци на съвременната руска култура и съм наясно че тези които ги създават съвсем не са въодушевени от пътя, който страната им е поела водена от господин Путин (от руски путь – път), а и на изследванията които твърдят, че 82-85% от руснаците го подкрепят. В страна в която ти забраняват да пиеш одеколон, сигурно ти забраняват и да имаш мнение.

Няма коментари: