29 януари 2011

Египет по стъпките на Иран?

Симпатизирам на хората, които се борят за свобода. Уви, често стремежа към свобода е яхван от радикалите. За разлика от либералите те са крайни в мислите и действията си. Ненавиждат плурализма и се водят от принципа: който не е наш приятел е наш враг. Този сценарий го видях у нас, когато либералите в съюза на демократичните сили бяха изтласкани от малкото, но организирани и кресливи радикали.

Според интерпретаторите на историята на Иран там от 30 години се случва същото нещо. Някога хората естествено се бунтували срещу режима на шаха, но от суматохата се възползвали най-добре крайните ислямисти. Страната постепенно се превърна в кошмарно място за свободомислещите хора. Преди десетилетие властите забраниха на хората да имат сателитни антени, притежателите на устройствата до ден днешен се преследват строго и логично въпросната техника е хит на черния пазар в страната. Това не е изолирано действие - сред последните "хитове" на аятолаха е обявяването на музиката за не препоръчителна, въпреки че е разрешена от корана. С времето ще става все по-зле.

Притесненията ми за Северна Африка са свързани с това, че подобно на нашето народностно израстване, което формализираме с борбата за църковна независимост, там се случва под егидата на крайните ислямисти. Предвид популярността на "Мюсюлмански братя" не само в Египет, но в цялата северна част на континента и дългогодишната успешна съпротива на това движение срещу диктаторските режими - бъдещето на тези страни ще се диктува от крайните ислямисти. Когато това се случи изпълнения като това по-долу ще останат в историята.

Няма коментари: