02 февруари 2011

Да се пре-бро-им

Всеки обича лесните неща. За денонощие около половин милион души участвахме в електронното преброяване на населението, което е първото, в което данните се попълват в уеб сайта на НОИ. Дано тази активност послужи като зелена светлина на правителството, за да форсира усилията по създаване и въвеждане на електронно правителство, а общините също положат повече усилия.

2 коментара:

nana каза...

ще трябва и аз да го направя

Краси каза...

Пробвах. Изведнъж "сигурната" връзка (https) се превърна в нормална (http) и браузъра ме предупреди, че не е хубаво да продължавам. Пробвах с два други браузара, чийто ядра са различни от това на този, който обичайно ползвам. Opera не успя дори да приеме сертификата, а chrome реши, че сайта на nsi не може да бъде https.

След много мъки и преосигуряване на връзката чрез tor, firefox реши да ме пусне. Всичко беше точно, обаче според nsi, моето егн не е истинско.

Писах на техническата поддръжка. Искаха ми номер на лична карта и егн. Отсвирих ги и сигнализирах на по-високо ниво за изисканите ЛИЧНИ данни от поддръжката.

Няма да се преброявам. Най-малкото, щото не ми е потребно.

Но темата е обширна. Статистически, данните са неправилни, понеже хората ще декларират, че в дадено жилище живеят още хора, които обаче са в чужбина. Родовата ни памет е толкова обременена...

Този "експеримент" единствено доказа, че цялата система е идиотска. Да вземат данните от МВР -- там ще се види колко души имат лични карти, т.е. колко се водят граждани. Ще вземат предвид смъртните актове => анулираните лични карти и ще стигнат до едно число, което е +/- 10 000 бройки. Толкова ли е сложно?