16 октомври 2023

Къде куца "логиката" на Дугин (в поредната му порция брътвежи)

Тази сутрин четох превод (няма да се мъча още от сутринта да чета глупости на руски) на писанията на Дугин, на когото казват доста пресилено "философът на Путин". Признавам си, че чак се удивих колко глупости може да напише човек с претенции за някаква експертиза в областта на религиите, че и геополитиката.

Общо взето, другарят философ Дугин или е бил много пиян (не бе, в Русия това не е национален спорт) или са му объркали лекарствата.

И глупостите на Дугин (двете най-смешни)

1. Израел ще разруши джамията Ал Акса, за да построи там третия храм.


Тук се посмях. Трети храм има смисъл само ако евреите имат скрижалите и мястото не е толкова специално, може и да е другаде, много важно ...

Пояснения:

а) В юдаизма, Храмът е мястото където се съхраняват скрижалите. Без скрижали - няма храм. Синагогите са просто място, където се събират да се молят и да си говорят, свещеното място е храмът.

б) Скрижалите са каменните плочи, на които е написан договорът между Бог и евреите, това което ги прави толкова специални.

в) Вторият им храм е разрушен при потушаването на въстанието срещу римляните, когато Ерусалим е разрушен и става обикновен римски град. Може и да са успели да ги скрият някъде тези скрижали, ама и следващите въстания не са по-успешни, а след тях евреите са разселени из цялата империя, за това сега евреи има из цяла Европа и са там от почти две хиляди години.

2. Задава се голяма война между лошия колективен Запад и ислямския свят, който ще се обедини срещу лошите християни и либерали (то защото християните са нещо много монолитно, а пък либералите също, ама карай) и тук е акцентът - Русия след известно колебание ще застане на страната на ... ислямския свят срещу лошия Запад.

Дугин
Признавам, че тук се смях още повече, защото:

а) Дугин е един един от най-силно крякащите за великия руски свят, демек Русия е самостоятелна цивилизация, далеч пред останалите в Запада.

б) Русия от едно половин хилядолетие твърди, че Москва била "Трети Рим". Демек те са наследници на Източната римска империя, те са водачите на същия този Запад. Духовни, но водачи.

И за финал ще изменя финала за известния виц, в който английски лорд попитал камериера си какъв е този шум отвън, камериерът отговорил, че това е шествие на гей общността, която иска свободна любов. Лордът се поинтересувал дали някой им забранява свободната любов, а камериерът отговорил, че никой не им пречи. На финала лордът пита - защо тогава вдигат шум, а слугата му отвърнал - педерасти, сър. 

Та и аз така. Защо Дугин пише толкова лишени от съвсем проста логика неща? Ами - руски про правителствен философ му кажи и не му търси кусури.

Няма коментари: