24 юни 2016

Размисли за ЕС от "мръсната закусвалня"

Англичаните решиха да напуснат ЕС. Жалко. Нашите медии пък цитираха някакъв английски пенсионер, който сравнил пред вестник Гардиън Англия с хотел Хилтън, а България с мазна закусвалня. След това добавил, че е нормално хората (всички) от закусвалнята да искат да живеят в хотела им, за това и той гласувал за напускането на ЕС от Великобритания, на референдума проведен вчера.

Тази история ме подсети за една друга история. Брат ми бе наел с жена си в Оксфорд малък апартамент, за седмица гостуване на роднини и опознавателно пътуване из страната. Когато се върна ми разказа потресен, че собственика на апартамента бил разпечатал инструкции как се работи с всичко в къщата - от тоалетната до хладилника и микровълновата. И всичко било прясно разпечатано - в тяхна чест. Освен това настоявал да им покаже как се работи с всичко, като на някакви пещерни хора. Накрая почти се скарали и гледал странно, когато му обяснили че имат такива неща в дома си, че дори и по-модерни. Човека изглежда не повярвал и дума от това, което му казали.

За средния англичанин, навярно от невежество и заради пропагандата на антиемигрантските партии българите са някакви хора, които изплуват в съвремието някъде от 60-те години на 20 век. Сигурно носят путури и пояси, а се преобличат като нормални европейци само когато посещават метрополиите като Англия.

Да, обидно е, но то и мнозина от нас си мислят, че в черна Африка живеят в колиби, няма електричество, климатиците където ги има се захранват от домашни електроцентрали на педали ... Е да, там има и хора живеещи в пълна нищета, без течаща вода, но това сигурно е в най-изостаналите страни и райони. У нас също има такива, нали?

Обидно, но по-обидното е всъщност, че в не малко страни и то не само в ЮАР жизнения стандарт е по-висок от този у нас. Та тези англичани от статията и от историята се държат както мнозина българи - надменно и с предразсъдъци. За такива като тях или мнозина от нас е девиза на партията в 1984 - Невежеството е сила.

Невежеството и страха повелиха на Великобритания да излезе от ЕС. Същите две неща държат и България на опашката по благосъстояние, свобода на медиите, качество на живота и съдебната система в същия този ЕС.

Сега без Великобритания навярно ЕС ще стане много по-централизиран и хомогенен, което ми се струва, че ще бъде най-доброто за мръсните закусвални, каквато сме ние - страна управлявана и ограбвана от мафията и не умееща да реализира потенциала си.

Няма коментари: