15 ноември 2010

Бедните и болните да го духат!

В популярния филм "История на света" от 1981 година римските сенатори изричат култовата фраза "бедните да го духат!", когато техен колега предлага да използват парите за да сторят нещо добро за голтаците. *

Ръководителите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) биха казали "болните да го духат", ако им стискаше да изрекат мнението си за клиентите на "касата". Ръководителите на НЗОК се отнасят с нас по начина, по който римските сенатори са се отнасяли с клиентите си. Разликата между римските сенатори и ръководителите на НЗОК е две хиляди години и пълната промяна на термина клиент. Тогава клиент е бил храненика на богатия, а сега клиент е ползвателя на продукт или услуга, който плаща за нея.

И тъй, клиента всеки месец  заплаща своята вноска към набедената за солидарна здравноосигурителна каса, а в замяна получава все по-лоша услуга и все по-малка солидарна помощ, когато изпадне в беда. Ето така, касата която е монополист на пазара на здраве превръща своите съвременни клиенти в клиенти в римския смисъл. Сега всички сме "храненици", на които дават все по-малко.

От около година и половина следя динамиката на сумите, с които НЗОК подпомага (използва се термина реимбурсация) своите клиенти. Тенденцията е за трайно намаляване на сумите, с които касата подпомага пациентите. Увеличенията на сумите са символични и много редки. С кратка история на промените може да се запознаете тук. За жалост след като НЗОК промени своя сайт дори в секцията архив липсват файловете с промените от предходните години.

Издевателствата над болните продължават с пълна сила. От утре влизат в сила нови, по-ниски суми, с които НЗОК ще подпомага лечението на нуждаещите се от лекарства (виж фиг.1). За някои от лекарствата сумата е намалена с над 50%. 

фиг.1

Болните да го духат, нали господа и дами управляващи парите ни?

* Реклама на филма "История на света, Част първа" (1981)

Няма коментари: