03 януари 2010

В кратце за "пророчицата" Ванга

Рождество премина, а новата година я изкарах на легло, та в два реда сега - честото Рождество Христово и Бог да Ви наспори достатъчно трудности, та да оцените много лесности през годината. Ха да ви е честита и годината нова!

Прочетох поредната доза разсейващи глупците новини, което ме подразни и ще напиша нещичко за тази опасна тенденция. Та думата ми е за поредното раздухване на "пророчествата" вангини. На фокус са предсказания за трета световна война. Вангелия е рекла, че тамън тази година ще започне патакламата и ако не започне пустата му война, дето я чакат от 60 години причината ще е у нас, които не сме разбрали правилно вангините мисли и предсказания. Проблема разбира се не е у самата Вангелия, а у начина по който ум и власт имащите си играят с ум и власт нямащите. 

Вангалия (съвсем обикновено македонско име) е жена, която през почти целия си живот задоволявала духовните нуждите на бездуховните. Народа който е далеч от Бог търси упора в суеверията и ги намира у шарлатани като Вангелия. Нейните духовни следовници сега предсказват народните бъднини по телевизията, по телефона или чрез кратко текстово съобщение - движат се в крак с технологиите. Вангелия също, тя бе звезда не само на битовия фолклор, но и телевизионна такава. Макар че подобно шарлатанство съществува от хилядолетия, през последните години стана особено популярно в България благодарение на комунистическия режим. Именно той даваше всенародна телевизионна трибуна на различни шарлатани като Вангелия в България или Кашпировски в СССР, дори обменяха опит, Вангелия предсказваше бъднините народни по съветската, а Кашпировски по българската телевизия чрез телемостове. 

Целия този шум за нищо е всъщност много добре осъзната и разбира се удобна и ефективна стратегия за разсейване на обществената енергия. Същото се целеше и чрез прословутите допингови успехи на българската силова атлетика - национална гордост, тра-ла-ла, и не ти пука, че хранителния магазин е празен, а в този за облекла има само два вида сака, три вида ризи, във фирмения магазин на "Рила" има цели два цвята джинси - тази година ситно, а догодина едро рае - ако щеш, ако не ходи в "Кореком".

Сега властниците правят същото. Прокарват се промени в закона за електронните съобщения и всички ще бъдем следени като престъпници и хоп - Вангелия предсказала трета световна война, смърт на лидер (сакън, не на Героя Бойко) и други бедствия. Медиите тръбят, че снега ни изненадва посред зима, но София е проходима при зимни условия, заловени са "нагли", отвлечени моряци и народа спинка сладко. Така му се полага. 

Нани, нани народе, властта се грижи за теб, ще ти дава коричка хляб, а ти спинкай, сънувай вангелиините глупости, големи братя, оцеляващи островитяни и танцуващи "звезди". Нани, нани, на. След три години се събуди и гласувай за поредния оправяч, герой, пишман националист или за разнообразие социалист. Нани, нани, спинкай сладко.

1 коментар:

Анонимен каза...

За момент се зарадвах, виждайки, че не всички престават да използват мозъка си когато стане дума за баба Ванга. Продължих да чета по-стари публикации и стигнах до молитвата. И бях подсетен, че много хора престават да използват мозъка си когато стане дума за религия.