09 януари 2008

BAKLAVA-та, която загорча на пуританското ни общество

Пуритани* и лъже пуритани се наредиха край трапезата с "BAKLAVA", за да опяват дереджето на сираците. Вадят парчета от нея и я предлагат на жадните за сензация милозливи зрители на риалити програми, които в свободното си време четат примлясквайки от удоволствие вестници като Шок** и Лична драма.

Ето че настана плач скърцана със зъби. Скърбят и късат дрехите си***, плачат защото плачат и сърцата им - за съдбата на сираците. В скръбта си искат разправа с Алексо Петров, защото е дръзнал да покаже във филм**** една България, неудобна за ратуващите чистота сърца. Показал е България, различна от тяхната мила, прекрасна страна. В онази филмирана страна се случват ужасни неща – деца чукат други деца, деца изнасилват други деца, деца забременяват от други деца, а децата също така взимат наркотици, проституират, биват експлоатирани на пазара на труда, продавани на търгуващата с човешки органи мафия, насилват други деца.

Нима ако очите на обществото се вперят в излъсканата действителност от списанията с гланцирана хартия и телевизията показваща рафиниран живот проблемите ще изчезнат? Това ли е ключа към личното щастие - свитата на ръка цигара е заменена с живот на заем, където доброто побеждава а героите се излъчват с sms за лев, колкото струва и чистата съвест по Рождество?

Кой стои зад филма?
-Лост Вулгарос продъкшънс
-Фондация “Креативен център за обмен - България”
-Червен кръст - Бургас
-Филмова компания “Две и половина”
-сдружение против насилието в училищата „Лумена”

Какво има във филма?Из разказ на режисьора поместен в блога посветен на филма и списван от неговия режисьор и продуцент.

Разказите и случките на които бях свидетел и умело изиграните сцени от малките актьори говореха сами за мъката на тяхното безпътно съществуване.

Един от актьорите се самозапали в кадър ... единия “главен актьор” се загуби за 12 часа и след престой в полицията ни го върнаха на другия ден, от една правителствена Агентура се опитаха да ни цензурират и няколко дни имахме забрана да снимаме с децата ... нагледахме се на: малолетни крадци на коли, непълнолетни проститутки, местни поети и всякакви образи, скитници, пияници, чалга звезди, фенове, обикновени мошеници, гларуси и пенсионери-мечтатели... Луда работа!


За съжаление, това което може би ще видите ако гледате целия филм, не е художествена измислица, а ужасяваща картина на действителността, която вие или не можете или не искате да видите в заобикалящия ви живот.

Обръщението ми.

Хора, пуритани, лъже пуритани впрегнете енергията си в развитието на гражданското общество. Помогнете на самотниците вкопчени в обречените каузи, от които ще спечели обществото и бъдните поколения. Ако не щете, вие сте заслужили съдбата си - да живеете в помия от силиконова реалност.

Как да стана част от гражданско общество?


Оглеждаш се за проблеми, които ако можеш би решил и симпатизираш на хората протестиращи срещу тази несправедливост. Виждаш хора, които протестират заради проблеми, които не те засягат пряко: еко проблеми, потъпкани граждански права на някого само защото е по-зелен, син, виолетов, а не защото е престъпник, инвалиди, които не могат да се придвижват в градовете, хора протестиращи, защото до тяхното село се унищожават стари боеприпаси и въздуха не става за дишане, други чийто домове са на 100 метра от сметище на милионен град или нещо подходящо и трогващо сърцето ти. Солидаризираш се с протеста им.

След време, когато хората като теб станат мнозина и свикнат да подкрепят не само пред телевизора каузи, които са справедливи, но не ги засягат пряко ще заработи дълго бленуваното гражданското общество. Току виж, в облачен за теб ден, непознати застанат до теб, за да защитят правата ти. Това е то гражданско общество.

И отново за филма.

Вижте сайта и блога на филма и прочетете думите на Алексо Петров, но преди това си вземете водица, за да не ви стане тежко от BAKLAVA-та.



--------------
* пуритан идва от латинското puritas — чистота
** под каквото и заглавие да излиза в момента

*** късането на дрехи и посипването на главата с пепел е израз на скръб при древните юдеи

**** рекламен откъс от филма

Няма коментари: