11 януари 2017

На добър час господа президенти

До края на януари двама президенти ще сдадат поста на приемниците си. И двамата ще ми липсват, защото и Плевналиев и Обама постигнаха много по време на мандатите си.

президента Плевналиев
Президента Плевналиев ще ми липсва повече, при това не защото е българин и живеем в една и съща страна. Плевналиев израстна много по време на мандата си, като съумя да се еманципира от ментора си Борисов, а и да устои на атаките срещу себе си, като запази спокойния изказ, говоренето като експерт и действаше спокойно и уверено дори в критични моменти.

Всъщност в началото бях силно резервиран към него – най-вече заради сянката на Борисов. Много ме впечатлиха назначенията му на министри в двата служебни кабинета, които състави. Заради тях, както и заради адекватната реакция на приети от парламента откровено вредни или просто слаби закони.

Силно се надявам, че Румен Радев, който ще го замени след броени дни ще съумее да се изплъзне от сянката на задкулисието и кресливата Корнелия Нинова, която се държи към него по същия унизителен маниер, който имаше Бойко Борисов към Плевналиев. Желая му да остане в историята ни като достоен човек, а не като подписващ големи шлемове и убиец на защитени видове, макар и в чужбина, както социалиста Първанов, който откровено предаде българските национални интереси.

президента Обама
Обама ще запомня като добър човек, който се опита и до някъде успя да помогне на слабите, изпадналите, хората без таланти и подобните на тях. Той въпреки съпротивата на сената и конгреса успя да даде общодостъпно здравеопазване и за бедните. Днес някой може да е изпаднал наркоман или пияница, а може и просто безделник, но утре същия да стане талантлив писател, философ, предприемач, който да остави ярка следа. Бива ли обществото да губи този човек, само защото не е можел да си плати за лечението на нещо досадно, като пневмония?

Президента Обама не започна нова война. Браво на него! Опита се да тушира до колкото може финансовите амбиции на могъщите тайни служби и военно промишления комплекс, стабилизира икономиката на страната си, намали безработицата. След осем години на поста си оставя една по-симпатична Америка, която не загуби от величието и притегателната си сила, все още е вдъхновяваща за много хора по света и водеща в иновациите. Поклон.

Успех господа президенти и дано наследниците ви не направят големи глупости, така че да ни липсвате още по-силно.

Няма коментари: