05 декември 2014

За добива на шистов газ и бозата


Разликата между хората, които участваме в реални протести във физическия свят по различни екологични каузи и голяма част от хората събрани във Фейсбук групи протестиращи срещу добива на шистов газ е ясно видима. А проблема с добива на шистов газ е същия като с бозата.

В протести в защита на природните паркове Странджа и Пирин (с променлив успех), срещу строежа на лифта до седемте рилски езера (неуспешни) и други каузи, участват хора които са наясно с вредите и могат да защитят тезата си. Например незаконния лифт до рилските езера вреди на екологията на района. Всеки който е ходил там може да види ерозията на почвата, а специалистите обясняват за заблатяване на езерата – има вече и водорасли.

В групите във Фейсбук пък, както обикновено се случва – колкото по-малко са запознати хората с един проблем – толкова по-голямо е ожесточението. Едни си мислят че протестират срещу хидравличния фракинг, други срещу добива на шистов газ. Мнозина не разбират и разликата между природния газ и този в бутилката, с който си готвят обяда. Но госпожи и господа, проблема не е в източника (шистите), нито в метода (хидравличния фракинг).

Добива на петрол и газ не е като да си направиш сонда в двора и да поливаш доматите. Петрола и газта не са в някаква гигантска пещера под земята и трябва да пуснеш една сонда и да си ги вадиш. Много по-сложно е, структурите на скалите са разнообразни и до залежите се стига по различен начин, за това е и толкова скъпо – техника, специалисти ... Изисква голяма подготовка и става от хиляди метри под земната повърхност. Хиляди, не са стотици.

Добива на газ и петрол от шисти в Северна Америка се извършва най-вече в стари конвенционални находища. Просто се разработиха нови методи, за да се черпи отново от старите места.

Хидравличното разбиване на скалите се използва и в конвенционалния добив. Не е проблема в хидравличния фракинг, не е в шистовия източник, а е в някои съставки на химическия коктейл.

Боза. Вкусна е, но дали е безвредна?
Проблема при добива на шистов газ е същия като с бозата. Някои от компаниите които добиват газ от шистови източници използват много вредни химически коктейли. Понякога отказват да кажат какво използват – разбираемо е, инвестирали са милиони в рецептата, но съда обикновено ги принуждава да го споделят. Но това също не е проблема.

Големия проблем с добива на шистов газ е като при бозата - често се използват по-вредни химикали, защото излиза по-евтино.

Производителите на боза използват вредни подсладители вместо захар и така печалбата им се покачва в пъти, а здравето на пиещите боза не е тяхна грижа, да са чели етикета - там си пише всичко. И докато пиенето на боза от производители използващи канцерогенни подсладители е личен избор, то при добива на газ нямаме избор и трябва да притискаме компаниите да бъдат отговорни към нас - жителите на България.

Борбата при добива на шистов газ трябва да бъде за това, компаниите да използват по-безвредни химикали. Всичко останало е профанизация на проблема и яхването му от примитиви.

1 коментар:

Анонимен каза...

Мисля , че Обама не е негър (дори по новини, снимки и прочие- кожата му изглежда на моменти матова бяла- а не тъмна), а майка му е бяла (щом той е станал президент на САЩ- може майка му да е еврейка), а мъжа, който му се води баща (аз не знам дали той наистина му е баща) наистина е негър.