25 ноември 2013

Плашат ли ни и кой губи от това?

От няколко седмици столицата ни е пълна с униформена полиция. Поне това се набива на очи. Иначе в града и преди си имаше достатъчно униформена и цивилна полиция, но не бе струпана в центъра, за да се набива на очи, крачейки в разгънати вериги по площади и улици.
Не преувеличавам, наистина днес гледах група от десетина униформени как се разхождат във верига през 20-30 сантиметра около джамията на бул. "Мария Луиза". До джамията са паркирани и две камиончета с надпис "Жандармерия". Преди дни гледах същите неща в един парк, а и по тротоара на централен булевард.

Малки групи от до десет униформени има по всяка що годе главна улица или булевард в центъра на града. Те или си бъбрят в някой ъгъл на завет или ходят напред-назад, наглед не особено координирано и ми приличат на стражниците на Тери Пратчет, който така описва патрулирането.

Не сме наивни

Полицай регулира улица, по време на ремонт
Толкова много униформени полицаи по улиците нямат за цел да внушават чувство за сигурност, освен на несигурни във властта си политици. Престъпниците не се плашат от униформена полиция, а и не безчинстват по централните булеварди на столицата.

Всичките тези проветрявани на ноемврийския вятър униформи имат за цел да изплашат хората.

Не съм виждал толкова много униформени хора по улиците на София от времето на така наречения възродителен процес. Тогава униформите бяха военни, а шапките червени барети. Младите мъже в тях се разхождаха, къде да плашат, къде да внушават колко е силна властта на онези горе.

На власт сега са наследниците на онези горе, които сменяха имената на турци и помаци, а на всички нас скърцаха със зъби.

Не, не преувеличавам, тогава до училището ми със седмици имаше паркиран БТР, а в родния ми град турци няма, помаци също.

... дето гарга не каца

Някога, един гений на китайския народ решил, че птиците изяждат реколтата, за това са гладни селяните. Значи дай да убием птиците и всичко ще е наред, нали?

И така, по време на "културната революция" в Китай извадили селяните по полето за да вдигат шум и плашат птиците. Летели птиците, летели пък умирали от изтощение. След това и селяните понамалели от глад, защото гризачите и насекомите се размножили, а това потомство трябва да яде, а като няма естествени врагове - стой та гледай.

Българската следа

Светлия китайски ум последвали партийците във Враца. Местен вестник се изказал ласкаво за инициативата - Във Враца гарга не каца.

И врачани едва не умрели от глад, но още умират от срам заради инициативата.

Да летим ли ни канят?

Многото униформена полиция в града, която е мобилизирана от половината страна (както се разбира от регистрационните табели на автобусите и микробусите им) е изведена на улицата за да плаши. Да плаши будните и смелите. Онези които четат законите и изискват спазването им. Онези, които искат институциите да работят в полза на гражданите и по ясни правила. Онези, които са за държавно управление от западен, европейски тип, а не по китайски и руски - мракобесен способ.

Ректора на УНСС каза на младите хора - емигрирайте като не ви харесва. Властта казва на всички като мен - емигрирайте като не ви харесва, ей ви Великобритания, ей ви Германия.

Има само един проблем господа и дами управляващи. Ако ние умните, способните, инициативните, знаещи, можещи и мислещи си тръгнем, България ще се превърне в една територия населена от пенсионери и множество неграмотни или слабо грамотни хора.

Грамотните хора са За правилата и се покоряваме на закона. Неграмотните хора не четат закони и не ги спазват. За тях закона е врата в полето, както е и за управляващите ни. Те не си играят на протести и флаш моб, те излизат с брадви и тояги, както показаха че го правят циганите в Красна поляна преди няколко години.

Какво ще правите в една държава, която не произвежда нищо с висока стойност, народа е неграмотен и готов да се вдигне на бунт с тояги и факли? Ще има ли достатъчно полиция, за да им се противопоставите?

Помислете си отново дали ни искате тук или в Германия, помислете си за последен път.

Не преувеличавам господа управляващи.





Няма коментари: