02 септември 2013

Чичко стивчовите

Не му харесвам ябълките на Джобс, неговите почитатели са като секта. Обаче, чичко Стив ги ръсеше едни мъдри, също като древногръцки философ. За това и слагам тук - да си ги имам - едни хубави мисли, за вдъхновение:)

г-н Джобс
1. Много е трудно да създавате продукти на базата на резултати от фокус групи. Често хората дори не си представят какво искат, докато не им го покажеш.

2. Да постигнеш простота е по-трудно, отколкото сложност. Трябва да работиш здраво, за да придобиеш чистота на мисленето и да правиш нещата прости. Но си струва, защото, след като постигнеш тази простота, можеш да преместиш планини.

3. В този бизнес е невъзможно да се мамят хората. Продуктите говорят сами за себе си.

4. Ако сте добър дърводелец и правите красив скрин, няма да използвате шперплат за задната му страна, само защото никой никога няма да я види. Вие ще знаете, че тя е там и затова ще използвате красиво дърво дори за невидимата част. Естетиката и качеството на продукта трябва да бъдат на висота, само тогава ще можете да спите спокойно.

5. Качеството е по-важно от количеството.

6. Компютърът е най-значимото изобретение на човечеството. Той е като велосипед за ума.

7. Бих заменил всички свои технологии за една вечер в компанията на Сократ.

8. Гордея се с много продукти, които не сме направили, така както с продуктите, които сме създали. Новаторството казва не на хиляди неща.

9. По-забавно е да си пират, отколкото да се присъединиш към флота.

10. Уволнението ми от Apple беше едно от най-добрите неща, които някога са се случвали с мен. Тежестта да бъдеш успешен беше заменена с лекотата да започнеш отначало. Това уволнение ме освободи да започна един от най-креативните периоди в живота ми.

11. Работата заема значителна част от вашия живот и единственият начин да получите удовлетворение от живота е да правите това, което смятате, че е добра работа. А единственият начин да вършите добра работа е да обичате това, което правите.

12. За мен няма смисъл да бъда най-богатият човек в гробището. Лягайки си вечер, да си кажа, че сме направили наистина нещо прекрасно – това има значение.

13. Моят бизнес модел е Бийтълс. Те се допълваха и общото беше повече, отколкото прост сбор от отделни части. Именно така виждам бизнеса – отличните неща никога не се правят от един човек, а от екипи.

14. За мен не е важно да се окажа прав, аз мисля само за успеха. Не е проблем да си призная грешката. Това, което има значение за мен, е правим ли правилните неща.

15. Помнейки, че скоро ще умра, е най-важният инструмент да направя голям избор в живота си. Осъзнаването на приближаващата смърт е най-добрият начин да не попадна в капана на мисленето, че имам нещо за губене.

16. Вашето време е ограничено, така че не го губете, живеейки живота на някой друг.

Няма коментари: