08 април 2013

В памет на госпожа Тачър

Госпожа Маргарет Тачър
Завиждам на англичаните и германците. Не за държавите, а за държавността. Не за социалните им системи, а за системата по която функционират държавите им. Не просто за политиката, а за политиците които я провеждат.

Особено им завиждам за някои политически фигури, на които съм съвременник, но-най много за госпожа Тачър и госпожа Меркел. 

Днес по волята божия госпожа Тачър приключи земния си път. Тя ще остане в историята като един от най-дейните противници на човеконенавистния комунизъм, който ни задушава и до ден днешен. Бог да се смили над душата и. В моята памет ще остане с някои прекрасни мисли за живота и за другите неща.

"Замислете се за някой ден, от който сте наистина доволни в края. Това няма да е ден, през който сте се шляли, без да вършите нищо. Това ще е ден, през който сте имали страшно много неща за вършене и сте ги свършили всичките!"

"Ние сме общество, където хората са свободни да правят избор, да правят грешки, да бъдат щедри и състрадателни. Това имаме предвид под морално общество, не такова където държавата е отговорна за всичко и никой не е отговорен за държавата."

"Да бъдеш властен е като да си дама. Ако трябва да казваш на хората, че си такъв, значи не си."

"Не е задължително да сте съгласни със събеседника, за да намерите общ език с него."

"Може да се наложи да водиш битката повече от веднъж, за да победиш."

1 коментар:

Анонимен каза...

Кратко, точно и ясно. Без излишно изпадане в нюанси.
Политиката й като в шаха - жертваш понякога, за да спечелиш партията. Преките реални жертви на нейната политика надали ще й простят скоро. Късогледството още дълго ще им пречи.
Благодарен съм й за наследството, което остави. Част от това наследство е, че въобще можем да пишем за нея днес.
Светла й памет.