10 август 2011

Самолетоносач, нов ... внос от Украйна

И преди си мислех, че напразно надценяват китайците, но вече ме избива на смях. Съветски, български или китайски - комуниста си е странно човече.

През 1998г., Китай закупила от Украйна самолетоносача "Рига". Съветски. Дизелов. След само 13  години реконструкции и подобрения продукта на "напредналата" съветска военно-морска технология е отново на вода. Поне за първите тестове.


самолетоносача "Варяг", бивш "Рига" (КНР Китай)

Да купиш от Русия боен кораб за да се учиш на морско дело е все едно да си купиш "Лада" с надеждата да напреднеш в автомобилното производство.

  
самолетоносача "Кузнецов" (Руска федерация), малко пуши - от нафтата

На всекиго е ясно с каква тяга са съвременните самолетоносачи, а също и кои са морските сили опериращи с модерни самолетоносачи. Освен това е ясно, че те не биха продали дори приблизително модерна (в контекста на последните 30 години) военна технология на Китай. Въпреки това да купуваш стара и куца съветска технология, а след това да прахосаш 13 години за да я модернизираш ми се струва пълна щуротия. Същата щуротия като напъните на същия този Китай за космическа програма.

Китайската мощ е надценена. Въпреки инвестициите в образование и масовото изкупуване на високи технологични производства от запада, Китай остава страна предимно за производство на "ишлеме". Изтеглят ли се от страната западните компании със своите специалисти, Китай ще остане една развиваща се страна.

С тази играчка "нов внос", Китай затвърждава славата си на колос с глинени крака.

Няма коментари: