21 юли 2011

Не е като да нямаме избор

Докато четях статия за мъките на сливналии си мислех, че такава е съдбата на почти цялото население на тази многострадална страна. Не по-различно е и сега в Италия, както ми разказват. В Испания пък си имали специален затвор за политици и хора във властта и се стараела тамошната съдебна система да го пълни - имало с какво.

Е, усмихвах се криво сещайки се за съдбата на разни хора, които са покровителствали клюкарски вестник в Англия, който подслушвал политици, известни хора и изобщо когото си поиска. У нас пък чувам, че правителствените ни мъжове и женки охотно дават интервюта в нещо, дето било няколко слоя кал по-долно от английския вестник, който впрочем го закриха заради тези му магарии.

Пък у нас населението намалявало, някои избирали да не са крепостни селяни на кубето в Сливен, ТИМ във Варна и т.н. пиша, защото ако тръгна да изброявам май ще опиша де що има селище у нас. Така че избор има - мъка крепостна тъдява или емигрантски живот.

Пък някога не било така. Разказвали са ми за епископ Симеон (ако не греша бил див шоп, но и много буден гражданин - помогнал за ограмотяването на хората, дарил много пари след смъртта си за образование на младите у нас и по Чужбинистанско), който в края на 19 век повел хоро от 10 000 шопи пред двореца. Играли хоро и на управниците им светнала лампичката, нещо като с телефонния звън на хората по улиците на Минск, от който Лукашенко настръхна. Да, ама сега малкото читави епископи са потискани от митрополитите - кадри на ДС. Ако не слушат поповете и епископите будни ги бият, някои от тях и убиват - буквално.

Колчем пък някое сдружение реши да протестира за нещо важно и касаещо цялото общество - ами бият, арестуват, плашат. И не са виновни ченгетата, на тях им заповядват политиците. Политиците пък ни поставят пред избора - откровен мафиот или някой като Лечков, което е почти същото.

На предишните избори бях случайно по работа в родния ми град, срещнах приятел от детството, който сега е общински съветник. Разказа ми за предизборната си кампания. Е, както си му е реда, само дето имаше и спортни мероприятия. Кмета за трети мандат е същото миризливо нещо като този в Сливен. Града в кратери, тъмен като през 19 век, парите отиват в "наши" фирми и право на избор има гражданството - да остане или да се махне в Чужбинистан. Е, не е като да нямат избор.

Няма коментари: