05 май 2009

Малък политически коментар

По рано днес в Грузия се случи нещо като опит за преврат. Тепърва политическите анализатори ще нищят причините това да се случи. За мен самата идея да се организира преврат с цел да се провали съвместно учение с НАТО - теза изказана от министъра на вътрешните работи на Грузия е смехотворна. Смехотворни са и обвиненията на част от гризинската опозиция, че чуждите посланици покровителстват Саакашвили. Все пак посланиците могат само да се безпокоят или да се безпокоят силно.

Тезата, че този опит за метеж има за цел да сплаши или свали Саакашвили и да го земени с марионетка на Москва е далеч по състоятелна и бедеща тревога. Буди тревога, както будеше тревога и осетинската, чеченската и другите руски войни. Тази тревога е истинска, а не като дипломатическата.

Като българин живеещ в страна, която повече от 200 години не може да излезе от сянката на руските интереси на балканите съчувствам и подкрепям грузинците в опита им за еманципация от руската мечка. Освен това се радвам, че сме член на НАТО и ЕС, защото това е единствената за сега гаранция, че русите няма да ни "освободят". Отново. А светът е голям и освободители дебнат отвсякъде.

Няма коментари: