30 август 2007

Голямото надцакване или как протестиращите показаха на инвеститорите светлото им бъдеще

Вчера се проведе поредният протест, на хора загрижени за опазването на природата у нас поне във вида в който е сега. Призивът събрал, част от прогресивно настроените хора бе: " Носете си кашонени сгради и строителни материали - ще застройм пешеходната пътека. Така можем да станем свидетели на първото събаряне на незаконен строеж по тези географски ширини!".

Тези неразрешени от властите спонтанни протести известни като флаш моб, се провеждат вечер, поне в София. Часът съвпада с края на роботния ден в повечето фирми - 19-19,30 часа. Мястото отново бе емблематично предвид способа който събира единомишлениците- до т.н. компютърна улица или "силиконова долина".

Малко предистория. Снощния протест срещу незаконното застрояване в Рила планина е продължение на борбата, за опазване на природата в Странджа планина, която ангажира общественото внимание през месец юли.

Добре дошли в задушаващата се от собственото си прекомерно разширяване София. Време е за минутка размисъл, както и съпричастност от вас, трудови хора.


Ако протестиращите бяха 200 души журналистите и зяпачите бяха още толкова. Все пак часът бе все още ранен.

По някаква странна ирония над картонените "хотели" издига снага нова сграда напълно, която напълно ще се "впише" в околните сгради от началото на 20 век.

Надеждите, че полицията ще реагира адекватно и ще събори незаконните "строежи", като по този начин пред обективите на национални медии стотици фотолюбители ще се състои първото събаряне на незаконно строителство не се сбъднаха.

Полицията охраняваше странните "курорти", досущ като мутрите истинските им аналози по морето и в планините.

Макети и надписи, все оригинални и закачливи привличаха вниманието на случайните минувачи.

Атмосферата бе спокойна, почти карнавална. Може би заради адекватните действия на полицията, която бе отцепила блокираната част от улица Раковски и освен минаващите покрай мястото на протеста пешеходци - никой не разбра или пострада от проявата.

Оказа се, че полицията няма намерение да събаря "строежите" въпреки многократните подкани от страна на протестиращите. Започна се едно голямо чакане. Дорде "настане вечер, реклами изгреят, осветят красиво стари и млади, полицай и активист". Припомняш си поета и ти става мило на душата.

Несбъднатия сеир не прогони хората, очакващи с любопитство действията на полицията, която пък търпеливо изчакваше действията на демонстрантите. В идиличното време се появи репортерска кола на недоразумението БТВ, която предаваше на живо събитията. Освиркванията на хората прогониха пишман репортерката и чакането продължи.

По едно време някой заяви, че само пречим на тролейбусните шофьори да си приберат колите в гаражите. Предложено бе строежите да се демонтират и занесат пред близкото Министерство на околната среда и водите.

Речено сторено. Барикадата ритуално се понесе към ведомството оглавено от г-н Чакъров, за радост на журналисти, полицаи и протестиращи.

Скоро улицата бе освободена, а движението възстановено.

А част от участниците не се насладиха на зрелището пред министерството.


Разбира се министерството не съобщава нищо за снощните събития, довели до ритуално затваряне на входа му със строителни отпадъци.

Светлото бъдеще на някои безумни инвеститори ли? Ами те един ден сами ще разрушат творенията на безумната си мисъл. Към това ще бъдат подтикнати от правителството, което все някой ден ще се съобрази с общественото мнение, което иска устойчиво развитие и чиста природа. За да остане нещо и след нас.

Няма коментари: