18 юли 2007

Ансамбъл Българе, великите вождове Кубрат и Б.Б.Б.* и българското възраждане

Спектакълът бе прекрасен. Завърши с традиционно българско хоро - написано от композитор. То и те са хора и трябва да ядат, а този се справя добре, честно. И певицата пее хубаво, без ирония - хареса ми.Прожекторите шареха из тълпата, а артистите се смесиха с хората и бе почти като спонтанно, само дето режисьора ги подкани.Хорото бе почти като северняшка народна музика, написана от композитор. Тя пък е с традиционните за България духови инструменти, докато хорото бе с участие на китари и синтезатори.Изви се българско хоро на площада. Идилия.

Водещата и по късно режисьора-хореограф не пропуснаха да ни споменат, че кмета на София е и генерал. Забравиха да кажат, че е от запаса и малко пожарникар. Не забравиха да благодарят на Б.Б.Б. за поканата към ансамбъл Българе, както и за прекрасната организация. Не, че той имаше пръст там, ама така от куртоазия. Ние се го знаем, дори две циганчета да се сбият на някое кръстовище пак Б.Б.Б. ще блесне пред камери и фотоапарати за да обясни за какво са се сбили. До бивши мутри е по хубав де, някак му отива.Преди това хореографа и режисьор на спектакълът ни каза, че той и всички артисти са православни християни, които се молят преди всяко представление. Последно се молели, дружно хванати за ръце с молитва за - ново българско възраждане. Освен това бе много щастлив, че Б.Б.Б. е поканил точно тях, на кръглата годишнина от рождението на Левски. Дори го заподозрях за мъничко, но човека бе така искрен и реших, че едва ли добър PR специалист е сложил думите в устата му.

Имаше конфети, бе гоцко.Малко преди това артистите вдигнаха "Априлско въстание". Имаше си оръдия, пушки и пищови, гърмежи и женски писъци. Ефектно си бе а артистите много истински гледаха лошо въоръжени с кремъклийки и зареждащи черешово топче.

Внушенията си бяха силни, като в съветски филм за Втората световна война. Ако е имало турци на площада - са си мълчали разумно, защото нали си спомняте, какво ви иде да сторите с целокупното мъжко населени на Германия след съветски филм за Войната или Великата Отечествена война?

Един мъж "закла" съпругата и детето си, за да не попаднат в ръцете на побеснелите орди, превземащи храма. Признавам, че и на мен ми кипна кръвта...

За легендарния Крали Марко и другите присъединили се кротко към империята на османлиите не казаха нищо. Аз пък се сетих за Яне и младотурците и аха да река - българин да се наричам ... ех, радост е.

Кубрат гледаше много мъжкарски, почти като Васил Михайлов в "Капитан Петко Войвода".

Всъщност аз повече харесвам дилбер Танас от "Мера според Мера". Някак по истински и човечен ми се чини.Така страдаше, когато разбра че турците ще превземат народа на потомците му.Това е народа във вериги, робство имало тук.

А хана как се дразнеше на това, че турците (то не ги назоваха де, то от де ще да знае Кубрат за турците?) ще завладеят народа му. Сигурно заради екземпляри като този, който бе много лют. Бе с брадва в ръце и на дръвника резна една глава.Много се радваше тоз ми ти Кубрат, когато му разказваха, че наследниците му ще са велики царе - демек самодържци. Но се лютеше на новината за падането на Самуил. Дори това, че е само за малко - има няма 200 години не го успокои.Може би трябваше да се направи калкулация:

1300 години България
- 200 години в Римска империя
- 500 години в Османска импария
--------
600 години България

Тогава щеше да побеснее.
Навярно за това, че него не го включват в сметката.

Лют, лют ама много лют хан! Нали е велик, няма начин да е кротко лют. Та значи хана се бе ядосал здраво и каза - българите или се бият или умират.


Тогава трябваше да излезе Б.Д.** и да му каже, че страданията са излишни и вече го броят. Може да му разкаже за алтайските му корени и други работи.

Слушаше с интерес за величието на потомците си. Сигурно е хубаво да си цар, то си е почти император, над теб е само Господ, ама требе да си християнин, инак не фърфиш, ко се прайка?... А пророка му говореше едно благо.Та имаше там един цар, пред който много народи треперели, плащали му данъци и изобщо той бил голяма работа. Даже франките му плащали данъци. На това последното Кубрат много се зарадва. Не че знам кога франките стават сила - военна и политическа, но Кубрат повече от мен ги разбира тия неща и за това - много се радваше и само си шепнеше - и франки... Малко след това се появи царя, царицата, царедворците, шута, охраната му и една танцьорка.Ама каква танцьорка еййй - с кръшна снага (как въртеше това ми ти дупе), копринени одежди, които показваха чудната и пластична фигура. За радост на царя, царицата, придворните и публиката изигра - ориенталски танц. Хареса ми толкова много, че ми се прииска да съм цар в средновековна България и да ми пратят за подарък екзотична танцьорка:) Обече царя и царицата гледаха достолепно. Останалите кротко плакнеха очички.Преди това стана дума и за това, че св. св. Кирил и Методий са българи. Проблема е в това, че се правят на римляни. Така де, ромеи. Криели са се, защото преди няма и 200 години (тяхно време) един Вселенски събор (680 година) е проклел това северно племе (българите), което дръзнало да мине отвъд Дунав и да се засели в Добруджа, даже направили коалиция с току що кротналите славяни.

Траели си и това е нормално, кой иска да е от проклето племе? Затова и останало в тайна, че са българи. Някои ги мислят за славяни, но това е поредната заблуда. Майстори на дегизировката са били тези умни мъже, няма спор.То и коалицията със славяните не е баш коалиция, защото хана рече - българите са народ от господари. Така де, държаво-образуващ фактор.

Важно е да отбележа - постановката е построена върху диалога на великия хан Кубрат с пророк - съвсем християнски, който дори го кръсти (покръсти), съвсем както си му е реда - в името на Отца, Сина и Светия дух. Така че Борис само е завършил делото на един свой далечен предтеча. Кубрат става християнин а пророка му заръчва да предаде на народа си - дръжте се заедно като този сноп съчки и няма ви поробят.Велик е Хана, но много страдаше, от отказа на пророка да иде с него във Фанагория. Не пожела никакви блага, но заръча за съчките, дори на изпроводяк напомни. Почувствах се като с щатски учебник в ръце, сакън да не пропуснем нещо.

Да знаете - пророка го е измислил това за лесните за чупене съчки и трудния сноп.
------------
* Б.Б.Б. - Бате Бойко Борисов

** Б.Д. - Божидар Димитров - директор на НИМ и велик факир в историческата наука. Под неговото вещо ръководство българската история става все по-богата. Българската държава вече дири корени почти в Новозаветни (библейски) времена и се очаква скоро да открие свидетелства за българските корени на някой старозаветен патриарх или дори някой от времето на Ной.

***карикатурата на г-н Борисов е публикувана на сайта
novazora.net (имам резерви и то доста към идеите им, но карикатурата си я бива)

Няма коментари: