02 декември 2016

Тридесет и седем години ужас безкрай

Бежанците от Афганистан. Те са неграмотни, невъзпитани, нагли, арогантни, мръсни и без хигиенни навици, а и болни от болести, за които вече сме забравили.

Като изключим болестите, картинката е като ситуацията с негърското общежитие в студентския град на София през 80-те години на 20 век. В него живеели студенти от африканските „братски социалистически страни“. Там боклука се трупал на камари, някои направо се изхождали по коридорите, а съм чувал и други гадории. Отчетлива разлика между нас и чужденците.

Искам обаче да кажа още нещичко за Афганистан и неговите хора и да ги сравним с нас европейците. Ние сме преживели две големи, съсипващи войни за последните сто години – първата и втората световна война. И в двете умират десетки милиони, инвалидите са десетки милиони, има разрушени градове и срината инфраструктура. Тъкмо свършва едната и се оправят щетите и избухва втората, още по-кървава и разрушителна.

Родил съм се малко повече от 30 години след втората голяма война и така и не намерих някой, който охотно да разказва за войната от първо лице. Ужаса дори само за преживелите я като деца (баби и дядовци) е голям, фронтоваците директно са ме рязали и отказвали да разказват каквото и да било.

Кабул преди СССР и талибаните
Афганистан е страна в която се воюва вече почти 40 години, след като СССР напада страната през 1979 година. Преди това страната се е опитвала да се модернизира (което хич не е лесно и малко за страна от централна Азия), има колкото искате снимки на жени с къси поли и модерни прически от улиците на Кабул – потърсете и ги разгледайте. В Афганистан от години няма услуги, с които ние сме свикнали. Там няма образователна и здравна система, няма сигурност, няма сигурни пътища. Страната е деградирала до племенни отношения и постоянни боричкания между разни чужденци и местните в най-различни конфигурации.

Има достатъчно книги за това колко лошо е било в Европа след двете големи войни. И все пак двете войни са продължили по пет години всяка. След това отново сме градили. Тук е имало ужасен край на на цялото безумие, а там ужасът е без край от 37 години.

Какво би се случило с обществото ни и с обществата на Европа, ако втората война бе продължила толкова време? Не знам.

Не харесвам афганистанците, но мисля че трябва да се опитаме да ги научим на цивилизация, макар че ще е трудно. Не трябва да ги оставяме да живеят тук след като ги научим. Не случайно споменах негърския блок в студентския град. Убеден съм, че след като помогнем на тези хора, трябва да ги отпратим обратно, за да помогнат на своята страна, както училите у нас (и на други места) са помогнали на страните си в Африка, а училите в Европа българи са помогнали на страната ни преди да ни завладеят орките от централна Азия, същите които опитаха да завладеят и Афганистан.

Няма коментари: