22 ноември 2016

Интересни времена не по китайски или по Тери Пратчет

Жена ми твърди, че много би искала да живее в интересни времена, време на балове, дуели, кавалери и дами с пищни рокли и прически. Когато и напомня, че под пищните рокли са се носели фусти, корсети и дори обръчи, които да държат роклята, а прическите са се правели с толкова много лак и пудра, че с тях е можело да трошиш орехи, а бълхите и въшките са тормозели аристокрацията по баловете наравно с простолюдието, тогава тя се сърди.

Казва че съм бил лишен от романтика. Аз пък предпочитам да съм обикновен човек от 21 век, вместо аристократ от 17-18 век, който може да пукне от чума, холера, тиф и какви ли не инфекции. Освен това съм любител на миенето на ръце и душовете, докато дори тогавашните богаташи са се къпели по-рядко от сегашните клошари. Всеизвестно е и това, че във Версай освен дивен разврат всички тези аристократи са опикавали и осирали коридорите ... пък малко по-късно френската революция и събитията след нея са направили много от тях с по една глава по-ниски.

Интересни времена. Дори многото софийски фирми за почистване не биха могли да се справят с мръсотията от онези тъй интересни не само на жена ми, ами и на мнозина други люде времена. Хубаво е да съдиш за времената по филмите, за живота на аристокрацията. Няколко села са бачкали за роклята на капризни момичета, а сигурно и някой друг град е плащал цяла година данъци, за някое пищно бижу с брилянти, които да украсят шията на младо момиче.

Интересни времена. Сега ни намирисва на изгорелите газове от колите, камионите и автобусите в градовете, но само преди стотина години хората са се радвали на автомобилите и трамваите, които са изпратили конските каруци, карети и трамваи в историята. Някъде бях чел за стотиците тонове фекалии, които са събирали всеки ден в Париж. У нас не е било по-малко миризливо. Вървял съм след стадо кози и овце в детството ми - прекрасна улица с топчета лайна, а ако има и крави става още по-колоритно. Ами конете и магаретата? Всички софийски фирми за отпушване на канали трябва да се впрегнат, за да изчистят с мощни струи вода канавките.

Интересни времена бе, да бе, да. Жителите на 21 век в Европа мрънкаме за работното време, но сам преди две поколения работния ден от 8 часа е бил мечта, за която са се водели улични сражения от стачниците. В САЩ само се обсъжда да се въведе 16 седмично платено майчинство, това е едно от обещанията на Трънп. У нас има година на пълната заплата и втора на 340 лева. В много дори европейски страни има броени месеци.

Интересни времена - хъм. През 60-те години на 20 век не само у нас, ами и в САЩ и Англия е можело да опиташ полицейска палка, за това че си отишъл на рок концерт. Революциите се случват с удивителна скорост и не спират да ме учудват. Сега се случват такива промени с възхода на новите технологии, че чак се плаша за утрето. След 20 години роботите ще са заели работните места и да имаш работа ще е мечта за мнозина. Каквато и да е. Преди 20 години имаше поддръжка на електроуреди, водопроводни и електрически мрежи и пътища, сега има поддръжка на сайт и това е важна услуга за много бизнеси.

Светът се променя със скорост немислима до сега. Кога се появиха индустриалните роботи, кога вече роботи правят операции. Кога се появи интернет, кога икономиката на всяка страна зависи от него. Докато се усетим професии като шофьор ще станат излишни.

Сегашните телефони са по-мощни от компютрите само преди 4-5 години, какво да кажем за тези преди десетина години - те вече са никому ненужни антики.

Светът се променя с невиждана скорост. Форумите и чатовете останаха в миналото, заедно с блоговете, сега важното се случва в социалните мрежи от забавление до професионални.

Живеем в интересни времена и наистина не знам дали децата ни ще се интересуват от тях или те самите ще са оплетени в своите.

Хъм, споменах едни услуги ... да, изкуствения интелект навярно ще се заеме с поддръжка на сайтове, роботите ще се справят добре или зле с почистването и ще са голяма част от персонала на фирми за почистване на бъдещето, но ще могат ли роботите да изкопаят дупка, за да отпушат канал, ще могат ли да дойдат в дома ви да спрат бликащите от тоалетната фекалии или запушената мивка?

Интересното е, че част от нишовия ниско квалифициран труд ще продължи да има смисъл и в утрешния ден. Сега вещаят, че деловодителите ще изчезнат заедно със секретарките, сервитьорките и сервизните работници, може би за поддръжка на сайт ще се обаждат на софтуерни роботи, от фирми за почистване ще изпращат роботи и с учудване ще виждаме, че за запушените тоалетни пристигат хора. Кой знае?

Няма коментари: