15 февруари 2012

Маркетингови празници

Както спорта отдавна не е само спорт, така и празниците отдавна не са само празници. Рождество Христово е в плен на смешния дядо в червен костюм от стара реклама на Кока Кола, който призовава всички да се включат в надпреварата по пазаруване. Нова година е втора серия на Рождество Христово, което за удобство на безбожниците се опакова и продава като Коледа. Не че същия номер не се прави с летоброенето преди Христос се изписва преди Новата Ера, каква е тази нова ера не е ясно за масите, но както и да е.

Нова година е същия цирк като Рождество/Коледа, само че липсва свеждането на религиозния празник до плюскане с *** броя манджи, които непременно трябва да имате на масата. Естествено е срамота да не пазаруваш нужни и ненужни подаръци. Срамота си е!

Именните дни през януари не са на нужната висота. Неудобно е Васильовден да е веднага след нова година, а след целия цирк гаднярите се стискат за Ивановден и Богоявление.

Обаче на 14 февруари е голямото наваксване, кеф ти вино, кеф цветя. От всеки ъгъл в града се веят розови балони във формата на сърца, от рекламите греят сърца и щастливи люде, всички традиционни женски подаръци и китките се продават под нежния поглед на продавачите в стил "падна ли мииии".

Вчера реших да купя цвете, щеше ми се да е цъфнало и в саксия. Докато оглеждах стоката в един магазин станах свидетел на следния разговор между едър селяндур в елегантен анцуг - шеф, и негова служителка в друг магазин. Шефа говореше със особения глас на подобни шефове - натъртено с особени паузи: "Слушай ме добре Диана, продаваш цветята на високите цени. Други цветя нямаме. Разбираш ли ме?". До там бях с купуването на цветя. Сега очаквам остър дефицит на цветя на 8 март, който ще бъде преодолян още на 9 март сутринта по неведоми пътища.

Във връзка с недостатъчния брой поводи предлагам да се въведат - ден на момичетата, ден на порасналите момичета, ден лелята, ден на вуйната, на нововлюбените, да се повдигне статуса на бабин ден, да се омаскари деня на християнското семейство. Всички богородични празници също не са достатъчно добре капитализирани, а имаме и толкова много жени светци - направо маркетингово изобилие. Да речем проститутките може да имат трудов празник в деня на Мария Египетска. Само дето мафията ще обеднее, ако вземат че последват примера и.

Няма коментари: