14 февруари 2012

Гръцки цикъл - протести за пари, заеми за да се плати на протестиращите, фалит, за да не се плащат заемите и после отново

От около 1300 години си имаме за съседи гърците. Сигурно защото ни сме дошли на полуострова след тях, е причината да се не долюбваме. Те не ни харесват, ние не им вярваме. Имаме си и дълга и кървава обща история. Имаме си и някои различия.

Преди около 180 години започва съвременната гръцка история, българската започва преди около 140. За този период гърците имат 6 държавни фалита, а ние две национални катастрофи и един мораториум върху плащанията по външния дълг, при правителството на Андрей Луканов - няма и 20 години от тогава. Фалит нямаме.

Въпреки разграбването на страната от корумпирани политици, алчни противници във войните, 50 години съветски ботуш и колосален външен дълг след края на периода, въпреки мизерията в която живее народа и до днес - ние фалит нямаме. Каквото имаме да връщаме с лишения и мъки го връщаме, за да изградим работеща икономика и да имаме стопански възход.

За разлика от нас гърците обявяват първия си държавен фалит в новата си история (а колко имат от античността до късната римска империя ...) още преди да обявим независимост от Османската империя. След това още няколко пъти.

Свикналият да взема заеми, които му опрощават за да има мир в страната им гръцки народ иска отново да метне кредиторите си. Преди година бе преведен и на български гръцкия филм Дългокрация (първа от 7 части), който внушава на зрителите, че гръцкия дълг не е натрупан от тях и следователно трябва да бъде обявен за "омразен", тоест натрупан от чужда сила, окупатори, враждебен режим, против волята на народа.

Ще цитирам показан във филма гръцки политик - Т. Пангалос, заместник министър председател, неясно в кое правителство: "На въпроса как успяхте да изядете всички пари? Ами назначихме всички вас в държавния сектор, парите ги изядохме заедно."

Във филма се смеят на Пангалос, обясняват как не е точно така, как политиците крали ... и сигурно е така! Гърците са шампиони по точене на европейски фондове, та от собствения си народ ли няма да крадат? Техните са по-крадливи и безочливи и от нашите, факт! Но, само преди 2 години бе една от последните национални стачки на фермерите този път, които блокираха границите за месеци, а и магистралите, влаковите линии и изобщо икономическия живот в страната си. Настояваха за ОЩЕ пари.

И политиците склониха, взеха ОЩЕ заеми, с които да запълнят огромното алчно гърло на гръцкия народ, а и собствените си бездънни джобове - в това не се съмнявам. Но, да не забравяме, че в Гърция държавната заетите в държавния сектор са над 50% от трудоспособното население, а повече от половината от останалите, поне до скоро бяха заети в микро фирми с по 1-2 самонаети и 1-2 други служители.

Отново гърците са сред шампионите в ЕС по укриване на данъци, ние сме слаби техни ученици. Та, питам аз - когато криеш данъците си, половината население работи в държавната администрация, вземаш големи заплати - как очакваш да се финансира това общество? От туризъм? Хайде де ... От заеми се плащаше това благоденствие на гръцкия народ.

Какво предстои ли? Ето, сега протестират отново, ще палят, убиват ... ще закарат страната в анархия, "лошите" кредитори ще отпишат дълга им, за да настане мир. Ще сменят правителството, ще обещаят, че повече няма да правят и ще поискат ОТНОВО кредити, за да градят "нова" Гърция. През 2050 година, живите от нас ще гледат поредния гръцки цирк от наследниците на сегашните протестиращи. Това е то гръцки цикъл.

Няма коментари: