06 февруари 2012

Моето мнение за АКТА и що е то пиратство

В опита си да защитят идеята за повсеместен контрол над хората в интернет, властите впрегнаха армия клакьори, които да обясняват как ние ежедневно ограбваме едни добри хора, като по този начин изместват фокуса и дебата в различна посока.

Никой не се бори срещу авторските права, протеста срещу АКТА е в онази част, която налага безумни ограничения на трафика на електронно съдържане, което може и да нарушава нечии права върху него.

Авторските парва са предмет на употреба и злоупотреба. Една книга, снимка, дреха, картина, някакъв предмет на изкуството и т.н. мога да я купя и продавам, подарявам без ограничения. Книгата ми мога да я заема на колкото хора решат да я четат, после да я подвържа и всичко е готово. Какво става с филмите и музиката? Купуваш касета/диск, слушаш, омръзва ти, подаряваш или изхвърляш. Какво става с музиката от торент тракерите? Теглиш, слушаш, омръзва ти и триеш. Липсва само купуваш. Липсва, защото няма адекватен пазар за тази музика.

Защо липсва адекватност на пазара на музика? Причините са две: 1. цени неадекватни на доходите на населението. 2. неприемливо качество спрямо цената.

Цена - качество.
Ако едно cd предоставя около 15% от информацията, която съдържа един мастер (студийния запис), а един висококачествен компресиран файл около 5% от нея, то е неразумно този файл да се продава на цени съотнесени към цената на диска. Диска се произвежда, диструбутира има разходи по реклама, обложка, склад, дистрибуция, заплати на продавачи, наеми на площи, където се продава и т.н. Един файл от 6-7 мб има минимални разходи за хостинг и интернет достъп на сървъра, където е хостнат, в сравнение с тези за cd. Следователно, ако искате да ни продадете легално един цифров файл, то трябва да искате минимална цена, съотносима към придобитото качество. Например цена от 10 стотинки на песен няма да стресне никого и ще бъде гордост, че си платил на артиста, при положение че цената за вход в клуб е около 10 лева за приемливо известна българска група.

Както казва един експерт - тези файлове не са пиратство, а са новото радио. Те правят популярен един творец, а той се издържа от участия на живо (ако е музикант) или от продажба на книгите си на хартия ако е писател. Гледането на един филм на компютър може да те накара да идеш да го гледаш на кино с много по-добро качество.

Извод: да се обвиняват в пиратство хората, които споделят музикални и видео файлове, книги и т.н. е нечестно и обидно. Просто маркетинга в 21 век има различни правила.

Какво е пиратство? Пиратство е да откраднеш нечия идея и да я представиш за своя!

Няма коментари: