29 юни 2007

Foltin - размисли

Или колко е лесно да провалиш концерт.

Мястото - бе неправилно подбрано - малък джаз клуб с много претенции и ужасна климатизация, озвучаване и критично малко място. На този фон дори да не искаш се появяват мисли дали са много или малко 10 лева входна такса.

Заведението - пълно та чак претъпкано.

Публиката - смес между обичайните заподозрени за прояви тип -ъндърграунд (ама в уж джиджан джаз клуб ...) и хора дошли да чуят интересна група. Имаше и малко неориентирани шушляци.

Глупаците дошли да чуят добър звук бяха имали неблагоразумието да си запазят и маси или бар. Защо неблагоразумие ли? Заради обичайните заподозрени.

Обичайните заподозрени си бяха както винаги "в час", знаеха текстовете а ако не знаеха се правеха че ги знаят, държаха да покажат колко са гоцки.


Бутаха се пред че и дори сред групата, щракаха им със светкавици от 20-40 см и подскацаха около тях.


Прегръщаха си гордо гаджетата, зер някой да не реши, че такива гоцки люде нямат гадже на подобаващо ниво.


Обичайните сред обичайните заподозрени имаха фотоапарат (служебен) за половината от годишната ми заплата. А един притежател на такъв апарат не може да снима от далеч - не! Той ще се навре пред, сред или под групата и ще им щрака в лицата, както и на другите танцувачи. Някои от тез гоцки люде се катереха върху баровете за да направят най-ама най-гоцката снимка.


Обичайните заподозрени си бяха много доволни щом някои от мераклиите за хабав звук си тръгваха за да паркират на масата или бара им, така де, ония глупаци нищо не разбират, друго си е да скачаш пред някого когато си явно назобен, напушени и налят с алкохол.


Групата - на доста прилично ниво, заработиха си кинтите и спечелиха публиката, поне ценителите на интересното и вероятно шушляците.

Музикантите - хора на добро ниво особено акордеониста.


Признавам че не бях виждал електронен акордеон а този човек си владееше чудесно инструмента, той бе основната движеща сила а и бе достатъчно атрактивен.

Вокалиста - усещаше публиката и я плени, макар че на моменти доста грачеше и се държеше като на пънк концерт. В един момент имах усещане че съм попаднал на концерт на Секс Пистълс - буквално. Пред групата имаше пого, самият вокалист скачаше и виеше, акордеона издаваше влудяващи звучи а баса и ударните звучаха доста хаотично.


Басиста - човечец с много смешен вид, учудващо много ми прилича на герой от посредствена щатска комедия, но е разкошен музикант - сериозно възхитих се.


Момчетата се постараха, свириха почти два часа без прекъсване и "се върнаха" на бис пет пъти. Връщането е в кавички, защото не можеха да мръднат от "сцената".

След концерта си говореха с публиката.




Озвучаването - аз си казах болката на басиста и озвучителя - звука бе кошмарен с микрофония, глъхнене, небалансирани басове, криви средни ...

Ако тези момчета пак дойдот в София и отидат на място с добър звук и сцена, позволяваща не само обичайните заподозрени да им се радват - идете. Аз вероятно ще съм там.

Сайт на групата.

Можете да ги чуете.

3 коментара:

jyltolale каза...

Здравей, познавам малка част от "обичайните заподозрени", аз самата бях на този концерт на Foltin, а и др. път съм ги слушала live. За много от нещата си прав (клуба не беше мн. подходящ и т.нат.), но мисля, че не трябва да съдиш за хора, които не познаваш:)Факт е, че хората, които слушат и харесват Foltin са страшно разнообразни в доста аспекти и не можеш да очакваш всички "дошли да чуят добър звук" да си резервират маси и/или бар;)
Дано следващия концерт е на по-добро място;)

monnio каза...

Здрасти, не си правя кой знае какви изводи. Аз самият също ходя по някои такива събития, както и познавам част от кервана.:) Просто няки люде запореден път се направиха на най-тарикати и попречиха на музикантите да си свирят а на нас да гледаме.
Аз дори не пих бира, кротко си стоях, гледах и слушах, както повечето "шушляци". Не съм баровец, че да резервирам маса, ама тези с резервациите бяха по обяснените причини по-прецакани и от нас шушляците, благодарение на тарикатите:)
Дано наиситана е на по добро място със истинска сцена:)))
Поздрави

Анонимен каза...

Ебати колко си зле.Честно!Това че, някои хора се размазват на музиката която ги кефи по различен начин от твоя, к'во ти бръкна на теб в дупенцето?Или ти си част от 'софиския елит'(ако е така честито :)А впечатленията ти , че:'Вокалиста - усещаше публиката и я плени, макар че на моменти доста грачеше и се държеше като на пънк концерт. В един момент имах усещане че съм попаднал на концерт на Секс Пистълс - буквално',за разлика от останалите може би ти е най-точното ('много или малко 10 лева входна такса', прощавай но аз платих 20лв.), защото Бранислав Николов със сигорност е повлиян от тях то е очевадно.Така че следващия път направо не си прави труда да идваш или стой отвън(там няма никой),защото пънкарията (с която аз нямам нищо общо,но не се дразня за разлика) пак ще е едно от средствата за комуникация (имайки предвид най-малко изкривеното ти впечетление,което обясних ясно) или направо си се кротни някъде далеч от обектива на 'обичайните заподозрени '.Дано там ти е по-спокойно :) Поздрави - Шушляка