01 май 2007

Подлезите - ("идеалното") решение срещу задръстванията

Умението да се гледа към проблемите от чужда камбанария, определено не е сред включените в първоначалния ДНК набор. За жалост мнозина не успяват да го усвоят дори в зряла възраст въпреки усилията на безброй не правителствени организации.

Съвсем скоро попаднах на материал, застъпващ тезата, че един от ключовете за решението на транспортния хаос в столицата е изграждането на подлези на местата на сегашните пешеходни светофари. Финансирането трябва да дойде от частни инвеститори, които да развият бизнеса си в споменатите места.

Няма да разсъждавам над възможността или невъзможността да бъдат набрани средства по този начин, както и върху рентабилността на такива проекти. Искам да насоча вниманието в една на пръв поглед неочаквана по такава тема гледна точка - тази на пешеходците.

Подлезите са идеално решение за хората, които нямат проблеми с придвижването - младите, здравите или общо казано - нормалните. Тук моля за извинение малките хора, слепите, инвалидите и техните семейства.

Всеки нормален пешеходец у нас се сблъсква с множество трудности в опитите си да стигне от точка А до точка Б, най малко заради проблемите в инфраструктурата на града, паркирането по тротоарите, прословутата "толерантност" на шофьорите към пресичащите правилно, пък и неправилно хора. Сега си представете какви са трудностите на "не нормалните" хора в градската джунгла.

Представете си че сте висок 110 сантиметра и крачите по улицата, но не сте с мама и татко, защото сте на 40 години.



Представете си как се качвате по бордюрите високи 20 сантиметра и колко ще ви струва да преминете през подлеза пред Спортна палата, известен на всички здрави хора с усилията да се изкачат от към страната на пица Хът.





Сега си представете, че си имате собствена количка на четири колела, но това не е детската ви количка на която обичахте да се возите.



Навярно тази гледка също не е сред обичайните за който и да било български град.



Като финал ще предложа на ентусиастите смятащи подлезите и надлезите са идеално решение да гипсират само за седмица глезена и си да оставят колата у дома.



Приятен път.

1 коментар:

Анонимен каза...

Напълно съм съгласен с Автора на тази статия, че за посочените от него групи един такъв вариант с изграждане на подлези ще създаде изключително много трудности. Дали автора може да предложи друг вариант за решение на този проблем?
Тоест хем да се избегнат тези светофари, само заради пешеходци, но и този вариант да е съобразен с нуждите на абсолютно всички хора?