02 май 2007

Мрън мрън - аман от баташки истории

Проблем при четенето на материали в инетрнет е четенето по диагонал. Признавам, че съм сред тези, които често плъзват погледа си по абзаца в търсене на "ключови думи". Така се пести време и човек си пропуска дозата - бля, бля. Именно това четене обаче води до недоразуменията.

Какво би станало ако мнозина бяха постъпили като мен при новината за проекта? Навярно обществената енергия щеше да се насочи в друга посока!:)

Как постъпих аз? В статията в Нет инфо, от където според мен пламна новината, коректно бе сложен линк към статия от месец Март във вестник Култура. Там бе изложено на кратко мнението на един от участниците в така усърдно дискутирания проект.

Поздрави на хората, които се наемат да чупят здраво изградените постулати в историята. Науката история у нас е стъпили върху премъчаване на едно, преекспониране на друго откровено доизмисляне на трето.

За историята. Науката история според мнозина се гради на 50% факти плюс още 50% интерпретация. Аз бих казал, че съотношението може да бъде и 30 към 70. Всъщност то не е толкова важно, важно е историкът да бъде честен пред себе си и другите инак се минава в един порочен кръг от надъхване и в крайна сметка загуба на истината нейде по пътя.

СРАМ за научната общност, която се скри като подплашен заек. Но те реагираха нормално предвид ситуацията. Сега на преден план пак изплуваха разни плужеци, които разбират от всичко. В разгара на бурята в сутрешен блок гледах Б. Димитров. Знаем че този човек разбира много. За него няма тайни нито в античната, нито в новата история. Не само на България и балканите, не само на Европа а изобщо.

Ако питате г-н Димитро за произхода на българтите може и да се опита да ви обясни, че са потомци на Адам и Ева. После навярно ще ви уведоми, че за да не сме "велика нация" ни пречат папата, английската кралица, турците, ромеите, ромите, гърците, келтите, марсианците...ама най вече отцепниците македонци. Понякога и ДПС.

Навярно този проект е турска поръчка, те пък получават заповеди от масоните, които иначе са евреи и в крайна сметка гадни чифути. Спор няма, нали?!? Абе световна конспирация срещу нашия малък, но славен народ.


Моето мнение
1. Историята на Б-я, поне школската е така написана, че да ти се доплаче от умиление. Това е голям шок за повечето хора в хуманитерните специалности, чиито представи се рушат безжалостно, освен ако в училище не са попрочели нещичко.


Още ми скачат почти на бой, когато обяснявам на някой разбирач, че такова чудо - турско робство няма, най малкото заради дефиницията на роб и робство. Също така малцина знаят за широката автономия и силното местно самоуправление което е имало тук през 19-и век в границите на презряната инак Османска империя.

2. е във връзка с т.1, след като нашата история е толкова изпълнена с митология и изворите се ползавт както ни отърва, защо толкова се плюе по комшиите които правят същото?

3. Сигурен съм че бурята ще мине, националистите пак ще се заядат с малцинствата и учениет ще седнат да се разберат, както и трябва. Защото още в 5-и век един виден християнски богослов изказал възмущението си, че христологичния спор бил слязъл и в устите на уличните търгоци.

О времена, о нрави ли? Да, времената са различни, хората съшо но проблемите - същите.

Няма коментари: