05 октомври 2016

За обувките, обущарите и поддръжка на сайт

Жена ми гледа някакво тъпо телевизионно предаване и ми сподели, че накарали участниците в него да си хвърлят обущата в басейн и една от жените се възмутила, защото едни от обувките и стрували 15 хиляди лева. Знам че има скъпи дрехи, трябва да има и скъпи обувки, логично е, но не го бях мислил.

Преди време видях в магазин за обувки мъж с вид на добре охранен глиган в скъп костюм, който седеше на стол, а млада хубава продавачка му връзваше обувките, които той да пробва. Сигурно част от цената е такса обслужване - да ти падне на колене някакво хубаво момиче и да ти обува обувките и да те пита дали са ти удобни. Направо фалическа история ...

Ние от простолюдието

Има една стара приказка, че децата на обущаря ходели боси, но това е за едно време, когато обущарите са правели обувки, а не са ги поправяли. В днешни дни има обувки за всеки джоб от по 5-10 лева та до десетки хиляди. Честно казано не знам какво точно трябва да представляват обувките за да кажем 10 хиляди, освен някой да покаже че може да си ги позволи.

Спомням си един скеч от "Двама мъже и половина", в който едно момиче питаше Чарли какво толкова прави колата му, че все я изъква, а той рече - ами струва 80 хиляди долара! Сигурно и с обувките е така - струват петнадесет хиляди бе.

Компютри и сайтове

За компютрите е ясно - по-скъпите модели имат хубава матрица с чудни цветове, здрав корпус, водоустойчива клавиатура,най-бързия за момента хардуер, който е подбран да работи добре заедно, а не на принципа - я да съберем в тази кутия някакви чаркалаци, пък дали има достатъчно пропусквателна способност ... както и да е. Има я и гъзарията - да имаш най-новия, най-мощен, най-най ... пък дали ти трябва, обикновено не, но пък правиш добро впечатление в своите си среди.

И други неща

След като веднъж клиент се оплака, че бил в една фирма и му поискали огромна сума, за честно казано никаква услуга им се обадих по телефона и си говорих с един консултант. Ами да, имат някои готини услуги, но е като при обувките, защото сме направили някои прилични сайтове на изместни фирми и институции, сега нашата услуга струва много пари и е толкова, защото я правим ние. Пък.

Поддръжка на сайт

поддръжка на сайт
И в други дейности е същото. Предлагам услугата поддръжка на сайт, но интересното тук е, че хората обикновено ми се обаждат или пишат за неща, които нямат нищо общо с поддръжката. Най-често е за доразвиване на сайтове им, което пък отваря интересни врати през наглед евтината услуга.

Преди време, когато описвах какво може да включва услугата поддръжка на сайт пиха какво аз си мислех - защита от хакерски атаки, обновяване на системата, добавяне на плъгини, промяна на текстове, картинки, смяна на съдържание, добавяне на страници, менюта ...

Оказа се обаче, че под поддръжка на сайт повечето хора си представят да си имаш човек не на заплата, но на разположение. И си говорим как да развием сайта им, давам съвети какви картинки да се сложат (скоро имахме случай с един хотел, където бяха публикували снимки от стаите си от различни сезони - през един прозорец се виждат листа, през друг сняг, а през трети нощта), как да разположат текстовете.

И се оказа, че поддръжката на сайт е услуга, чрез която получавам запитвания за интересни проекти. За това и съм решил да си оправя грозния сайт (на обущаря децата ходят боси), защото друг клиент ми каза, че ако не сме работели от години, а ме търси само по сайт не би поръчал при мен.

Хъм, така си е. Ако някой иска да помогне с идеи да пише, че когато е за клиенти лесно правя анализ и давам идеи, а когато е за моя - греда.

Няма коментари: