23 юни 2015

От тук насетсе - само политиески коректни вицове


Правени са експерименти с животни - живеят си те с сред оградената територия, хапват, пийват, радват се на другия пол, множат се. След това махат оградите, а животинките не напускат мястото.

Не малко хора у нас са като животинките - вече 25 години са политически свободни, но още мислят в категориите на кошарата си - с преклонението и страха от обявилия се за безгрешен властник. Раслите в клетката разбират демокрацията като възможност да псуваш под сурдинка вожда, но без да те тикнат в концлагер. Но демокрацията всъщност е по-скоро правото да потърсиш сметка на вожда, за пътя по който ни води и за думите които казва, при това без да те намерят в някоя гора или да свършиш в някоя канавка. Или не?

Има защо да се страхуват хората. Нашите управници се имат за овчари, които водят стадото и възприемат критиката както овчаря побесняла овца, която го хапе. Костов навремето изхвърли от единствената тогава национална телевизия Славчо и компания след първото им сатирично шоу, в която се шегуваха с правителството му. Главния секретар на МВР в следващото правителство пък като същи гадател предсказваше кой бандит ще убият в следващите дни и винаги познаваше. И до днес шегобийците с него са твърде внимателни. Инджев и до днес преживява като блогер, след като от ефира на частна национална телевизия потърси сметка на президента Първанов. С граф Рилски, шефа на европейските социалисти сякаш бе по-хлабава примката, но пренебрежителното отношение (здравейте циркаджии)  към и искреното неразбиране на протестите и критиките бе на лице.

Ениджевардарското слънце
Съвсем скоро ми напомниха за васалния манталитет у нас. Направиха ми забележка, че сквернословя срещу предводителя на необятната страна. Направиха ми я в духа - абе даже разни Литвиненковци, които ги пази могъща страна гушват букета, пък ти дето си никой къде се буташ? И вярно си е - аз съм никой, къде се бутам? За това реших да обещая - няма повече Владимир Владимирович, ще си меря приказките и ще разказвам само закачливи вицове. Също и за нашето слънце, което и да е то. Честна дума. А слънце ще огрее всеки самозабравил се предстоятел, решил че е овчар.


Няма коментари: