22 юни 2015

"Барбароса" и днешния ден

Владимир Владимирович
В близкото минало имаше един виц: отишъл представител на Кока Кола при Путин и го увещава - ето, вие върнахте прекрасната мелодия на съветския химн, Русия става все по-мощна страна, защо не върнете и съветското знаме? То е красиво, величествено и монолитно червено ... - говорел представителя на концерна с белобрадия червендалест и червенокостюмест любител на безалкохолни напитки в напреднала възраст. Владимир вдигнал телефона и попитал: Гена, кога изтича договора с Аквафреш?

Беше смешно преди десет години, сега вече не е. Не е смешно след войната в Грузия, след като пропагандата започна отново да възвеличава Сталин, след аншлуса на Крим и войната в източната част на Украйна.

У нас има поговорка - казва ти дъще, сещай се снахо. В страната управлявана от амбициозния почитател на идеите на чичо Сталин военщината отново е на мода. Има телевизионни канали, които възхваляват денонощно мощта на съветската и руска армия, мощта на оръжията и гениалността на военните. От миналата седмица край Москва има и "Военен Дисниленд", където деца и възрастни могат да отиват и да се радват на мощта на оръжията - стари и нови, а както гласи и официално съобщение "където децата могат да стрелят с гранатомети ...".

С гранатомети и автоматично оръжие сме свикнали да виждаме децата в Африка, Азия и Латинска Америка, в страни в които има граждански войни. Не е редно това да се случва в страна с претенции за нормална, че и обявяваща се за защитник на нормалността и традиционните ценности. Нима традиционните ценности са децата да са войници?

На днешния ден през 1941 година Германия напада СССР. Не се заблуждавайте от съвременните карти, тогава Германия владее половината от Полша, както и целите Чехословакия (Чехия + Словакия), Унгария, Югославия, има войски в Румъния, а СССР владее Беларус, Украйна, Литва, Латвия, Естония, Молдова и другата част от Полша. Само на този фронт около 30 милиона души загинали в следващите 4 години.

В наши дни култа към Сталин в Русия набира сила, страната "анексира" чужди територии, а вместо увеселителни паркове се строи "военен Дисниленд", по телевизиите европейците се наричат толерасти, педерасти и дегенерати, има икономически санкции, външния министър на Русия се "шегува" че следващия път ще прелети над Румъния със стратегически бомбардировач, по държавен телевизионен канал обясняват че може да се "разходят" до Берлин с танкове Т 90, както и се обяснява че може да погребат половин Европа под радиационна пепел.

Та казват, пък който се сети - сети се.

Мислейки за това се чудя дали Владимир Владимирович не се кани да ни освобождава, пак. През 1944 ни освобождават нас българите за цели 45 години, а и още ни държат под ципа на панталоните.

Сталин и Ленин са готвили световна революция за да избавят работниците от експлоатация, а в "Западния" свят набира сила корпоративния капитализъм и средната класа изчезва бързичко. Някои се смеят на подобни страхове, но шегаджии е имало и през 1939-1941 година, пък се е стигнало до разделянето на Полша и операция Барбароса. Да не стане така, че в шеги и закачки да ни изпратят освободители на онеправданите от корпорациите работници.

Надявам се освобождаването да се размине, а в западния свят където сме и ние да набере отново сила социалдемокрацията, за да намалее симпатията към освободителя Владимир. Ние на освободителите им знаем номерата, но дали са си научили урока в западната Европа и т.н. Западен свят?


Няма коментари: