12 ноември 2013

Да бъдем солидарни

Около обед и в ранния следобед бях на загражденията, които условно са зад парламента (не е правописна грешка, това не е народно събрание, а сбирщина). Всъщност бяха пред патриаршеската катедрала св. Ал. Невски, в дясно от Света София и по ирония до официалния вход на Синодалната палата.

Иронията е, че някога софийския митрополит е водил хоро на хиляди шопи, които са подрусвали хорце пред княжеския дворец, та княза да се сеща. Днес софийския е ... добър монах. Повечето от останалите пък са ченгета, колеги на ченгетата в парламента. Направо се сещам за свински черва, мислейки си далаверите с църковни имоти, държавни имоти ... колегиална работа. Може би Кирил Варненски за това го поудавиха.Бог да го прости и съди него и убийците му (предполагаемите).

Друга обаче ми е приказката, че и мисълта.

Пред парламента гледах две групи уплашени хора. От едната страна млади момичета и момчета, ентусиазирани но неопитни студенти. За жалост тези млади (и надявам се прогресивни) хора бяха противопоставени от обстоятелствата на едни други, също толкова уплашени и объркани хора. Разликата между тях бе, че едните носеха униформи на българската полиция.

Около храма патриаршески бе пълно с микробуси на полицията от половината страна, имаше регистрации от Перник, Ловеч, Пазарджик, и от другаде, но забравих от къде.

Оказа се, че тези мъже и жени са мобилизирани по спешност. Може би, защото софийската полиция е на края на силите си. Объркани и уплашени от първите си сблъсъци с протести, също както и уплашените млади и не само млади хора в живите вериги.

Стълкновения, борба, едните удрят другите, кръв, камери, скандирания глъчка, телевизиите излъчват репортажи, които обикалят света. Но ...

Друго ме гложди и то няма да стане предмет на журналистически репортаж.

- Къде ще спят тези хора? 
- Къде ще се преоблекат? 
- Къде ще починат? 
- Ще им дадат ли командировъчни, за да хапнат, а и пият нещо? 

Заплатите на униформената полиция са меко казано не високи ... а далеч от семействата и дома си, гладен, недоспал ... стават мелета, ръката се отпуска по-тежко и ето ти още по-кървави сблъсъци. Уви.

Съмнявам се ченгетата от ДС и Милицията, които са сега в парламента, както и техните млади и "неопетнени" наследници като г-н Станишев или "пчеличката" да ги е грижа. По време на летните протести в Турция се оказа, че полицаите командировани от вътрешността в Истанбул са спели върху щитовете си. Първо побой над демонстрантите, после сън на улицата върху щита. На другия ден отново.

Вмирисан, гладен и агресивен към протестиращите, заради липсата на възможност да е агресивен към ръководителите, които нехаят за него. Това е било битието на турските полицаи в Истанбул. Дали нашите "избраници" не кроят същия план?

Привив

Не знам колко хора ще ме прочетат, но моля - не проявявайте насилие едни към други. Полицията като цяло не е виновна, че вместо да се бори с престъпниците е пусната да се бори с мирните граждани. Превърната е в общо взето поредната банда (както казва Тери Пратчет).

Протестиращите също не са виновни, защото нашите политици живеят на широко и меко, крадат милиони и не им пука за нашето мнение. Не можейки да си кажем на дебелокожите какво мислим ... някои го изливат върху също толкова невинните като тях полицаи.

А може по-иначе ...
 
Не противници, трябва да сме заедно, за да преборим лошите. Също като поляците и тяхната Солидарност.

Да бъдем солидарни българи, пътя към доброто започва със СОЛИДАРНОСТ!

Няма коментари: