29 май 2012

Отново пушачи и непушачи, а няма смисъл

Наближава датата за влизане в сила на законовата норма, забраняваща пушенето на закрито и от всякакви медии не спират упражненията по разсъждения по въпроса, а всичко е просто. Добрата вентилация е скъпа, но до сега не съм попадал в заведение, където да успява да се справи достатъчно добре с дима. Е да, дрехите не са опушени както след посещение на средно или лошо вентилиран бар (ресторант, клуб), но дразни.

Димът от цигара изглежда добре на снимка, но мирише неприятно

Опушените заведения дразнят и пушачи и непушачи, никой не обича да стои в дим, нищо че той изглежда добре на снимки или във филм. Пушенето на тютюн е като редовното пиене на концентрати - вредиш и на себе си и на околните, а и джоба ти олеква в замяна на кратко удовлетворение. Пушача дими на околните, а пияча шуми и понякога руши я своя, я чужда собственост, а понякога и собствения си и на близките живот. Особено трагично е, когато пристрастения към цигарите или алкохола няма достатъчно средства за да си ги набавя редовно. Тогава вече простото става сложно, при това много.

Не веднъж съм виждал пристрастени към алкохола или цигарите да изнудват роднините си за пари, с които да задоволят своята страст, такива случки има и във вицовете, а във вицовете има верни неща, които ни тревожат, но се опитваме да "очовечим" чрез смеха си. Това са лични и семейни трагедии. Едва ли ще последват такива обаче, от забраната да се пуши в заведенията и офисите. За това истериите и оруеловските сценарии са пресилени и навярно в името на журналистическия хонорар.

Няма коментари: