24 октомври 2010

deja vu

Като дете слушах неразбиращо за кражбата на пенсионните фондове. Баба ми говореше за това със смесица от болка и безсилен гняв. Както всички пенсионери от нейното поколение живееше с мизерна пенсия и се смееше през сълзи на жалките 2, 5 или 10 лева увеличение на месечната пенсия, които им даваше всяко правителство като подаяние на просяк. Така до смъртта и. 

Кражбата на пенсионните фондове на сегашните пенсионери, което е направил комунистическия режим е една трагедия, за която не се говори много. Кражбата на малкото пари, които са се натрупали по индивидуални партиди от правителството на ГЕРБ е трагедия, която ще постави поколението на родителите ми на колене. Е, ще го направи с малката част с особени професии, които си е извоювала профсъюзни благини.

Вече имам десетина години трудов стаж. Преди десет години тъкмо бе започнала пенсионната реформа, в резултат на която всеки щеше да има индивидуална партида. Десет години по-късно реформата все още е само започнала, а сега и мъничкото, което е свършено е заплашено от унищожение.

Защо ли никой освен шепа журналисти не прави нищо за да се събуди обществото? Сигурно защото бият. И "днешната" и "снощната" полиция бие по заповед на политиците. За това и си мълчим и ще мизерстваме след 20-30 години, когато ще дойде и нашия ред да чакаме нещо от удръжките за труда си. Ще разказваме за лошия някогашен цар, пореден социалистически плужек и телохранителя на някогашния комунистически диктатор, които ни стригаха, както се стрижат овце в младостта ни и ще чакаме да умрем.

Е, можем и да избягаме в Чужбинистан, както сториха мнозина. Дали ще опитат да спрат сегашната вълна икономически емигранти с песнички като "Не съм избягал?", а ние глупаците пак да останем за доене и стригане.

За сега съм тук, а после сигурно ще стане трудно. Един ден ще разказвам, че някога на нас ни направиха същия номер, какъвто сториха на бабите и дядовците ми. Когато ме попитат как са изглеждали тези злодеи ще вадя файлчето с портрета на двамата злодеи, но ще е тройно криптиран, защото социалистите се готвят да ни управляват поне толкова дълго, колкото Османската империя.

Няма коментари: