21 май 2008

Що е то съвременен джентълмен?

Макар да се случва рядко, за мен е много приятно да срещам хора, притежаващи харизмата на онези които по традиция се назовават дама и джентълмен. Уви, последната не може да бъде придобита, но пък плагиатствайки като буржоа от аристократ, както и повечето плебеи се опитвам да усвоя няколко обноски и правила в общуването. Ако не ги използвам театрално, а аз не го правя правя, оставям ако не добро - то надявам се не лошо впечатление.

Защо пък "джентълмен" и "дама"?

В разговорите за достолепни мъже, не рядко се използва английската дума - джентълмен, а за жени с особено присъствие - дама. Случвало се е не веднъж да скандализирам жени с твърдението си, че твърде рядко срещам жена, която да нарека дама. Ситуацията с господата е подобна, но когато го кажа не следва вайкане.

Всъщност не е нужно да използваме чуждите думи. Имаме си и български начини да дадем определение за този тип хора. Мъжете обикновено са наричани мъжкари или "истински мъж", жените - истинска жена или Госпожа.

Подозирам, че използващите английските изрази целят да покажат произнасящият фразата като човек специален, извисен и различен. Сноб в най-доброто му значение. За това моля те читателю, обясни ми - как да им обясня, че именно това не бива да се прави от дама и джентълмен?

Инак англетата са разсъждавали по въпроса и дори са написали препоръки.

Десетте стъпки към модерния джентълмен според проучването на "Дънхил"*:

1. Някои неща не се променят: казвайте моля и благодаря и задавайте въпроси на другите хора, вместо да говорите само за себе си. 2. Бъдете точни. Закъснението няма да ви направи да изглеждате по-важни, а ще ви превърне в арогантен и некомпетентен тип, който си въобразява, че неговото време е по-ценно от това на другите. 3. Модерният джентълмен го е грижа за планетата. Бъдете екоориентиран, но и не досаждайте с темата. 4. Отваряйте вратата на хората и се изправяйте, когато някой влиза в стаята, и правете това както за жените, така и за мъжете. Не възприемайте жените като порцеланови кукли. 5. Бъдете скромен. Самохвалството е всичко друго, но не и джентълменско. 6. Бъдете добър баща. 7. Помнете, че претенциозността е белег за безхарактерност. 8. Флиртувайте с всички. Сипматичното флиртуване е форма на учтивост. Правете комплименти на събеседника си. 9. Не проверявайте непрекъснато дали имате пропуснато обаждане. 10. Обличайте се спретнато. Независимо кой е вашият стил, не избирайте този на размъкнатия и на мърлявия тип.

*По материал от в. Дневник (тук)

Няма коментари: