15 май 2008

Архипастирско безумие

Днес научих нещо много обезпокоително. Синодалните гении предлагат в новия устав на БПЦ, който трябва да бъде приет утре от шестия Църковно-народен събор да бъде разписана промяна в богослужебния календар. Според тази промяна църквата ще се върне отново към юлианския календар.

Обяснението е, че така щял да бъде спрян отлива на консервативни вярващи към старостилни и катакомбни църкви.

Да се твърди, че с механично връщане на календара процеса ще бъде спрян е прах в очите, но не знам на кого. Няма наивник, който да не знае, че аргумента за липсата на благодат при използване на "привнесения" граждански и в крайна сметка по-точен календар е само претекст групи от вярващи да се отделят в общности независими от ръководството на БПЦ. Това отделяне е техният отговор на инфилтрирането в БПЦ на хора верни на комунистическия режим, чието разрушително дело продължава и до днес.

Църквата в България е имала и по-лоши йерарси. Католиците имат светлия пример на мнозина средновековни папи, чието разрушително дело им тежи и до днес. На Църквата обаче, и портите адови няма да и надделеят, камо ли шайка разбойници.

Няма коментари: