23 януари 2008

Рила ни е мила! И Беласица, Родопа, Балкана, Странджа, Люлин ... всички. Първи мащабен граждански протест за 2008 година.

Тази вечер се проведе първият за 2008 масов граждански протест в защита на българската природа. Този път каузата е свързана с Рила планина, но сред исканията продължават да присъстват изстраданите проблеми по южното черноморие.

Навярно всички хора, на които е скъпа чистата природа, където могат да се отърсят от стреса на урбанизираното общество скърбят за случилото се безумие в Банско, Пампорово, Слънчев бряг и почти цялата морска ивица, парковете на София и почти всички градове.

Тази мъка събра за пореден път на софийските улици хора, за които студа и снега не са пречка за да изразят гражданската си позиция и да защитят правото си на чиста природа.

Протеста събра около 1000-1200 души - в огромната си част "обичайните заподозрени". Това са хората, които не се уплашиха от топлото време през лятото, нито от полицейските кордони. Хората които не се уплашиха от полицейщината и разпитите в полицията на блогери, хора които се усмихнаха, но и освиркаха полицията, когато арестува мирни участници.

Тази вечер, ние отново бяхме на улиците, за да защитим своето и ваше право на чиста природа. Ние застанахме зад каузата с тяло и душа, за разлика от мнозинството от българското народо-население - пред телевизора или монитора си.

Присъединихме се към другите участници пред президентския "дворец".


Съгласно призива на организаторите - мнозина бяха с челници, каски, щеки и всякаква подходяща за планини и пещери екипировка. Авторът бе само с раничка.

В духа на традицията и този път имаше творчески пресъздадени послания.

Множеството излъчваше щастие, не само заради събирането на едно място на хубави млади хора, нито само заради изпития алкохол.

На Витоша се заформи истинска фиеста.



В центъра на събитията бяха и тези, заради които се прави всичко това - децата.

Всеобщо възхищение предизвика скиора, който превърна пешеходния булевард в писта. Може би най-добрата метафора на това което може да се случи скоро в Рила.


Не знам доколко предизвикахме негодувание у гражданите, но мнозина ни поздравяваха от топлите трамваи.


Не мога да не се оплача от повърхностното отразяване на протеста от родните медии. Отново наричат събралите се граждани еколози, а това е най-малкото некоректно. Нима ако утре подкрепя протеста на млеко производителите ще бъда животновъд?

Хора, призовавам ви да бъдете граждани на тази държава, а да бъдеш гражданин означава да търсиш и правата си не само когато е засегнат пряко интереса ти. Моля подкрепете ни, за да остане природа и след нас.

Инак такива ленти, ще подкрепят строително безумие, за да не остане природа и след нас.

1 коментар:

Greenteam каза...

Браво за снимките!
Жалко, че има малко и некачествено видео!
Браво!