06 юни 2007

Хаотично или Шестте грешки на човека според Цицерон

Дай на народа хляб и зрелища, осигури му евтино пиво и леки жени, намери любезни клакьори, угодни "духовници", па си накриви шапката и живей.

Пренебрежението към развитието и усъвършенстването на духа и липсата на навика да четем и да учим.

Невежеството е сила

Ние съвременните интелигенти само повтаряме за успокоение на дребните си душици копнеещи за миг величие мислите на древните.

Народа иска да живее в невежество, народа иска своя Голям брат, който да се грижи за него, да го пази, наставлява и тупа, колчем сгреши. Може да е цар, може пожарникар, дори Тато, важното е да го гледа мило и покровителствено от
ТЕЛЕвизЬора...


Заблудата, че личният напредък се постига чрез потъпкване на другите.

Седя и си мисля за цинизма на времето ни а после се коря, защото времената са интересни и леко цинични, както обикновено, почти като преди и не особено различно от някога си.

В САЩ освободили лекар убиващ хора - "Преди да бъде арестуван през 1999 г., пенсионираният патолог активно пропагандираше евтаназията и не криеше, че е помогнал на 130 неизлечимо болни да сложат край на живота си".

В Холандия, "риалити шоу с награда бъбрек за трансплантация, даряван от умираща жена ... се оказа само пропагандна акция в полза на донорството", дребна подробност е, че "В избора трябваше да й помагат зрителите, които гласуваха по обичайния начин - със зрителски вот чрез SMS-и." а "телевизия "Барт нюз нетуърк" (BNN.nl) обаче разкри, че "Лиза" е актриса, наета да се преструва на болна" пък "автори на "The Big Donor Show", са "Ендемол" - които в края на 90-те измислиха и "Биг брадър".


Опитите да натрапваме на другите своите убеждения и своя начин на живот
Свободата е робство

Педофил обяснява на хората, как има право да спи с доведената си дъщеря, която е само с 30 години по-малка. Този човечец отказва да разбере, че обществото не го приема и заплашва със съд корящите го.

Склонността да се тревожим за неща, които не могат да бъдат променени или поправени

Войната е мир

Един мъж се тревожи за тероризма... и аз се тревожа за глобалното затопляне. Карам колело и си спирам осветлението, когато не съм в къщи. Разправям на хората, че капка по капка вир прави, и сто човека без коли са си сто човека. Ама кой ли те слуша...

Твърдението, че нещо е невъзможно, защото ние не сме способни да го направим

Корупцията е вечна като смъртта. Знаете ли старото и име? Наричали са я Симония. Тя ще пребъде, както и властта и не можем я победим, както не можем да скъсаме оковите на гравитацията.

Отказът да оставим настрана дребнавите си предпочитания

Ние човеците сме егоистични създания склонни да видят проблемите, само ако са лично засегнати. Милосърдието и състраданието обикновено си отлежават мирно в храма а ние излизаме пречистени. Да забележиш чуждото нещастие и да помогнем в противовес на собственото си удобство - не е вродено а придобито в процеса на личностно израстване. Затова и липсва у мнозина.Дай на народа хляб и зрелища, осигури му евтино пиво и леки жени или поне плац за маршировки, па си накриви шапката...

Шестте грешки на човека

Марк Тулий Цицерон

Няма коментари: