10 юли 2015

Технологично изостанала страна

Свикнали сме често да чуваме, че живеем в технологично изостанала страна, че тук се полага твърде много ръчен труд. И е вярно, но трябва да уточним нещо.

Твърде много ръчен труд не е само това, че хората в сметопочистването въртят метли по улиците и вдигат облаци прах, защото нямат вода с която да напръскат, да не говорим че е добре това да се върши от камиончетата с четките и пръскачките за вода.

Всъщност твърде много ръчен труд значи ниска степен на автоматизация на процесите. Например гледате онлайн магазин. Магазин като магазин - стоки, снимки на стоките, цени. Пише и колко време отнема доставката и други полезни неща.

Но за да е по-евтинко поръчките пристигат като мейли, след това се звъни при доставчиците и се започва издирване - в чий склад я има стоката. Няма автоматична проверка, за да е ясно има ли я или не тази стока, колко струва в момента. И после се започват едни обяснения с клиентите ...

Когато имаш няколко хиляди артикула не е реалистично да ги проверяваш дори веднъж на седмица дали са актуални и колко струват - при запитване само.

И да са само онлайн магазините, така е и с агенциите за недвижими имоти.

Сетих се за това заради запитване от една такава агенция. Обясних какви хубави неща може да прави софтуера - да ти напомня да се свържеш с продавача дали ти е актуален имота и цената, да помни клиенти купувачи по телефон, мейл ... и да събираш информация имало ли е запитване от тях, нямало ли е, кое как било предишни пъти, да не разчиташ на памет, разписахме неща като връзка с портални сайтове и още много хубави работи.

И ето ти - греда. Много е скъпо (а е поне два пъти по-евтино от преди 6 години). И не че хората не искат, но нямат средства да инвестират.

И е така в цялата икономика - евтини обувки, евтина печка, евтина храна, евтини компютри, евтин и с бедни възможности софтуер, евтини довършителни работи на имоти и инфраструктура.

Евтина страна.

А покрай кризата в Гърция си мисля - е, поне комшиите спечелиха от това, че си построиха повече или по-малко добра инфраструктура - магистрали, ж.п. линии, летища, заводи ... У нас всичко е допотопно, за това и сме най-бедната страна в ЕС.

Нищетата подхранва нищета. Нашите богаташи инвестират в бетон и скъпи коли, не във фабрики и нови технологии и ни обричат да сме технологично изостанала страна.

Няма коментари: