03 април 2013

Отворено писмо до българската редакция на Дойче веле

Госпожи и господа, 
в поредната си статия, в която громите нравите на балканите и в родината ми (ни), всъщност за пореден път ме (ни) обиждате.

Чрез простовато описание на иначе сложните и шарени отношения на различни части от обществото към педерастията и лесбийството, което описвате чрез лошото отношение към организацията ЛГБТ, вие правите лоша услуга на всички. Обиждате и читателите (сънародниците си) и съседите (на страната ни) и в крайна сметка и себе си, чрез това простичко черно-бяло обяснение.

Хомосексуалните (педерасти е термина на български) и лесбийките не са една монолитна общност, а отношението към тях не е еднозначно с отношението към ЛГБТ. Всеки, който има реални контакти с живите хора, каквито са педерастите, бисексуалните мъже и жени, а и с лесбийките е наясно.

Тези хора са познати, колеги, партньори в бизнеса, понякога и приятели и това е въпреки одобрението или липсата на такова към тяхната сексуална ориентация. В простичките коментари, поднесени като анализи от редакцията няма място за това. Много по-лесно е от една страна да са представените като жертви хомосексуални, а от друга лошите хора, на които се лепва и крайно неуместния термин хомофоби. Бързо и лесно за четене и възприемане, докато пиеш един чай или кафе, преди да се върнеш към работата си. Похвално, ако си в някоя жълта медия.

А термина, термина е изключително обиден от една страна, както и скандално неточен. Да обвиниш в наличие на фобия, което е болест, при това цяло(то) общество е смело и безразсъдно.  Да обвиниш обществото, че е човеконенавистно, чрез използването на думата човек (homo - човек на латински език) и обединяването с фобия - това е чудовищна подмяна на фактите, не по-малка от лъжите на социализма и национал-социализма, за онези отвъд границите (им).

Знам, че няма да се трогнете от моето писмо и ще го подминете с лека ръка, защото следвате редакционна политика. Но моля ви госпожи и господа, помислете дали не сте в това си действие същите пионки, каквито са наетите като журналисти в медийната империя на Д. Пеевски / Кръстева / Ц. Василев, които громите в своите материали.

Вие сте мощна медия, аз съм обикновен човек. Не сме равнопоставени, но гражданското общество е борба на хора като Давид с мастодонти като Голиат, когато това се налага.

Няма коментари: