24 юли 2012

Право на цивилизационен избор

Вчера във вестник Дневник се появи публикация, в която журналистите се вайкат колко лесно може да се изпрати колет по междуградски автобус. Статията не е някакъв сериозен анализ, както и не съдържа послания, тя само казва - ми така е, а хората да си го тълкуват както си щат. Това е несериозно, особено ако си медия с претенции за бизнес всекидневник и серизност.

Очаквано под статията се разрази дебат за и против засилените мерки за сигурност. За радост, мнозина от коментиращите съзнават негативите от един опит за затягане на режима, пред ползите от това. Надявам се скоро у нас наистина да се проведе дебат, не само в контекста на атентата в Бургас, а и на цялостното полицейско поведение (шумни акции и засилваща се активност на престъпните групировки - рекет и насилие, както и битова престъпност).

Ние се нуждаем от цивилизационен път и имаме избор:  или следваме модела на САЩ - полицейщина обсебваща всичко в живота и паника като повод за отнемане на граждански свободи, или този на Норвегия, където дори не поставиха видима охрана пред държавните институции и не въоръжиха полицията си след клането организирано от Брейвик.

Аз избирам да запазим своя относително либерален модел, мутрите и сегашната полицейщина ни стигат, ако затегнат още режима ще се върнем във времето на НРБ - закрепостени в града в който живеем, кльонове по границите, питаш за всичко Партията и Милицията. Това вече сме го живели.

Няма коментари: