19 март 2011

Един нов Стамболийски, за разнообразие от моя край

Златолист е на много хубаво място и си имат светица - преподобна Стойна, която умира в началото на 20 век, прав е. Виното е хубаво, за това също е прав.

За много неща обаче не е прав. Това е следствие от неразбирането на градския живот с множеството му нюанси от селянина. Нямало сладко в Европа, почвата била лоша. Да го оставят да си гледа козите, но данъци да не му искат. Ех, мил за някои образ на Андрешко - селския тарикат - бореца с лошите граждани.

Като си гледаш козите философията - който има пари краде или не му е "нормална" работата е актуална. Един добър програмист, икономист, логопед, сърдечен хирург, зъболекар, мениджър и кой ли не печели много повече от селянина. Селянина не разбира естеството на работата му, значи тя "не е нормална".

Оставете го селянина да си коли прасето, продава сладкото, маже децата с мас. Научете го обаче да прави селски туризъм, уважава гражданите и институциите.

Селото и града са два различни и често не познаващи се един друг свята. За гражданите е хубаво да виждат друг поглед към света, леко наивистичен. Тъжно е обаче, когато селяните си избират хора от техния тип за управници, като например Борисов. Тъжното е, че селото още е у хората в градовете.

Тъжно, тъжно - колко да е тъжно? Да ни е честит новия Стамболийски!

1 коментар:

Анонимен каза...

Можеш да извадиш селянина от селото , но не можеш да извадиш селото от селянина.