09 септември 2009

"Широко" усмихнати очи - ^.^

Има неща, които ми правят впечатление, но въпреки това не полагам усилия да вникна в същината им. Макар и рядко, все пак гледам анимация. Във филмите създадени в Азия много често показват очите на героя и в тях се чете, напрежение, радост или тъга. При нас вместо очите се показва лицето в близък план и лъщящите зъбки. Е, ако зъбките ви имат нужда от подреждане или махане на зъбен камък, можете да се задоволите и с поразяваща добродушна гримаса на широко разтегнати устни.

 Вместо мен учени от университета (сигурно единствения в града) в Глазгоу са направили не анкета, ама цяло проучване по въпроса.  От него станало ясно, че хората в югоизточна Азия изразяват емоциите си обикновено чрез областта на очите, докато при нас европеидите участва цялото лице, като най-голямо значение отдаваме на устата.

Интересни са и разликите в емотиконите, които използваме в чат, ел. поща и за да освежим смс-ите си. Докато тук предаваме емоции чрез: :) усмивка, :( тъга, :`-( плач, то в Азия усмивката е ^.^, а плача ;_;.

Любопитно, нали?:)

За изследването споменава на сайта си радио Дойче Веле. 

Няма коментари: