22 юни 2009

Кратък обзор

От събота съм се зачел в истории от втората световна война. Чета за битки, стратегии, използвани оръжия, командващи и тактиката им. Освен историята и интерпретацията и  гледам карти, диаграми, снимки и карикатури от епохата. Последните не са особено забавни, но са глътка човещина на фона на зверствата човешки.

С почти същия интерес следя и събитията в Иран. Не знам защо, но в нашите новинарски сайтове не им се обръща почти никакво внимание, а внимаие е нужно. В Иран се случва нещо изключително важно. Това са първите масови протести там, след онези разкарали шаха и докарали на власт аятоласите.

На хората, медиите или на едните и другите тук обаче сякаш не им дреме, а в Иран бият и убиват от няколко седмици демонстранти. Бият мъже и жени, убиват.

И снимки от протестите в Иран.

Надявам се либералите да вземат все пак превес, както се случи в Украйна и Грузия. В противен случай Иран може да бъде споходен от съдбата на Ирак. Те, либаралите може да не са най-доброто, но в момента няма по добро.

Опитвам се да не си играя и на аналогии, макар че те се набиват. В годините преди втората световна война се е воювало в югоизточна Азия и в Европа. Граждански войни, малки войни, по-големи войни. Сега е същото. Корея, централна Азия, нестабилност в Кавказ. Нека греша, дано греша.

За финал нещо красиво, защото човечеството освен да убива умее и да се радва на красотата, която твори.

Няма коментари: