29 юли 2008

Католишки щуротии

Нема, нема па се счепкаме с някой за източно и западно християнство. Други са им културните традиции в западната Европа, друг е народа там и с други - различни от нашите номера и щуротии се изявява.

След няма хиляда години подир уж формалното разделение от 1054 година католиците стигат до своеобразен връх на глупостта. Този връх е известен като решения от Първи ватикански събор. Осъзнали глупостта си обаче, след почти сто години завъртат кормилото на 180 градуса и с решенията на Втори ватикански събор тръгват в съвсем друга посока.

Алчността на клира им роди реформацията. Тщеславието на папите - догматите за непогрешимостта им. Изпуснатия от бутилката дух на Втори ватикански събор роди свещеници лекари и адвокати, които са полезни на общността, но са все по малко духовници. Същия този дух роди и надуваеми църкви на плажа. Срамота!

След Втори ватикански събор Католическата църква върви от лошо към по лошо, а след туй към пълни свинщини.

Време им е официално да се откажат от филиоквето, да отменят задължителността на целибата и да продължат курса към сближаване с православието, вместо да търсят авангардни начини за привличане на "вярващи" чрез шоу програми. Вече приличат на най-шантавите протестанти!

Няма коментари: