10 юли 2008

Дарвин и неговите щуротии, мой прочит

Преди няколко дни гледах общо взето слабо филмче, в което се разказваше за живота в някакво си даскало. Даскалите бяха два лагера. Авторите на филма бяха за добрите рационалисти и срещу лошите креационисти. Разбира се победиха рационалистите, а креационистите бяха прогонени и доброто възтържествува. Докато зяпахме апатично филмчето попитах гаджето дали знае какви са хората наричани креационисти? Предвид че е от безбожно семейство, а също и без някакъв значим интерес към философия, история и подобни неща бе ясно - не знаеше. Въпреки, че не и пукаше особено разясних накракто за какво аджеба иде реч във филмчето.

Днес пък под мой пост за феминизма, тръгна приказка за произхода на човека. Стана ми смешно, тъй като за мен дарвинизма е доста посредствена приказка и предложих свой прочит.

Преди много години в световния океан няколко милиона молекули решили да се съберат да си бъбрят. Така се появило първото едноклетъчно. След време и други молекули ги последвали и двете едноклетъчни се харесали и се събрали да живеят заедно. Примера им бил последван от други социално устроени молекули и океана се напълнил с едноклетъчни и двуклетъчни.

Социално устроените (по примера на молекулите) едноклетъчни и двуклетъчни продължили де се събират и докато се появили мно-о-о-ого сложни социални групи - многоклетъчни.

След няколко милиона години на социализация между едноклетъчни се появили супер сложни многоклетъчни при които всеки сбор от клетки си има отделна роля и съществото се нарича от нас организъм.

...

Минали години. Периодично някой организъм недоволствал от външния си вид и започвал процес на еволюция. Например група динозаври недоволни от социалното си положение обявили гладна смърт, но по предприемчивите избрали минималистично битие. Покрили се с пера и започнали да си хвърчат. Други същества, но от морето излезли на сушата, започнали да дишат с бели дробове, щото хрилете не били вече модерни. Подир туй нарушили традицията на устройство на сърцето и станали топлокръвни. Същите в изблик на революционен плам започнали да раждат живи същества, вместо както повелявала традицията да ги снасят в яйца.

От питомниците на революционерите се появили маймуни. Завладели джунглите на планетата, но не се спирали. Скоро някои от тях решили, че без козина една модерна маймуна изглежда по-секси, а да скучаеш в горите е тъпо. Започнали да бачкат здраво и да стават все по-малко космати. Някои започнали да се грижат за ноктите си, а други за формата и цвета на косата. Обединявали се в големи групи и поизбили големите животни.

След последния ледников период започнали да се размножават неконтролируемо (ако не броим някоя и друга болест) и скоро планетата им отеснява. За да се справят с новия проблем започнали да се избиват по между си. Специални единици сред тях прозрели, че войната е кофти начин да контролират себеподобните си и измислили опиума. След като той не подействал измислили религията.

За нея един космат и брадат безделник твърди, че е опиум за народите. Знаем, че е любил и опиума и високо градусовите питиета, та нищо чудно да е пожелавал същото опиянение и на другети люде, дето си нямат богат меценат.

Може би е любил и буржоазната теория на Дарвин, според която е произлязъл от маймуните. Защо пък не? Нали си е бил косматичък ...

Няма коментари: