26 февруари 2008

Resort за глупаци

Да се лъже в неморално. Да се лъже е и противозаконно.

ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ
(2) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г., в сила от 08.09.2007 г.) Забраняват се заблуждаващата реклама, както и неразрешената сравнителна реклама.

В сайта на национален всекидневник видях банер рекламиращ нещо с името Sofia ski resort. Първото което ми хрумна бе - ето още едни наглеци, които ще опитат да строят в планината. След като отворих страницата на проекта първо си отдъхнах, защото всъщност няма да се строи в защитените територии. След това ме хвана яд, защото този инвеститор явно заблуждава хората.

Според мен името на проекта е избрано с цел да заблудят потенциалните купувачи. То съдържа заблуди, а заблуждаващата реклама е забранена от закона.

Лъжите
Комбинацията от думички в Sofia ski resort съдържа точно две заблуди. Първо този проект не предвижда изграждане на комплекс за каране на ски. Второ този проект не предвижда изграждане на комплекс.


Още от началната страница на проекта се вижда, че набеденото за комплекс всъщност е обикновено п образно блокче, каквито има може би хиляди из бетонните гета на София.

За да не стават недоразумения реших да разгледам разпределенията на апартаментите в "комплекса". На снимката по долу се виждат ясно всичките осем входа, на блока претендиращ за названието комплекс.


Да се лъжат потребителите би трябвало да е самоубийство за бизнеса. Да но не е. В строителния бизнес все още е практика на едни 30-40 процента от инвеститорите нагло да се лъжат потребителите представяйки: блок с ограда за комплекс от затворен тип, обикновени блокове за комплекси, басайнчето с размери на голяма вана за басейн, а кабинет оборудван за масаж и водна процедура за СПА център.

Всичко това няма да се промени, докато потребителите не започнат да бъдат по-взискателни и да отстояват правата си, както пред корумпирания чиновник, така и пред фирмата бореща се за парите им. Иначе делата на фирми като строителите на Sofia ski resort ще вървят повече от добре. Справка на сайта им показва, че към момента са продадени 106 и все още чакат своя стопанин 77 апартамента.

C`est la vie

Няма коментари: