22 февруари 2008

Урок 1: Как да не подарявам на спамерите адрестие на своите кореспонденти?

Спама е нещо лошо, много лошо, нали?
Ти получаваш ли спам?
А изпращаш ли спам?
Помагаш ли на спамерите?
Сигурен ли си?!?

Как се става неволен съучастник?

Има писма, на които казвам мечтата на спамера. Те са онези прекрасни писъмца, в чието поле за получатели може да видиш десетки, а не рядко и стотици адреси.

Освен за фирмени дела, служителите във фирмите използват служебната поща, за да разпращат верижни писма, весели презентации, музика, снимки и какво ли още не. Колкото повече се препраща едно писмо, толкова повече адреси събира то в себе си. Колкото по дълго се разпраща то, толкова повече се увеличава риска да попадне на заразен с вирус компютър, който щателно записва всички адреси и ги изпраща на Лошите спамери и измамници.

На картинката по-долу се вижда огромния списък с получатели имащи честта да получат информация свързана с Райфайзен банк.



Къде е проблема?

По моему постъпката - да изпратиш писмо до множество адреси, така че да бъдат видими от всички получатели е:
  • неморално - защото правиш публично достояние адресите на хора, които не са дали съгласие за това;
  • глупаво - виждал съм адресите с имена (ето ти контакта) на фирми, за чието внимание се борите с множество конкуренти - няма нужда от фирмен шпионаж;
  • прави лошо впечатление - получателят се чувства част от масата и в никакъв случай както трябва - специален;
  • подарък за спамерите и "подарък изненада" за колегата ви, чийто адрес не е публикуван никъде;
По горната "красота" е дело на госпожа Радослава Мечкърева (ако транкрибирам правилно Mechkyureva), шеф на отдела за връзки с обществеността на Райфайзен банк България. Но в подобни ситуации попадат и служители на държавната администрация.

Вярвам, че ако ръководителят на отдела отговарящ за облика на фирмата ви пред партньори и клиенти си позволява да прави лошо впечатление с масови писма, то той не човекът за тази работа.

Кратък урок

Ако използвате Outlook, част от офис пакета на Майкрософт направете следното.


1. Създайте ново писмо и напишете един получател. Това може да бъде дори вашият собствен адрес.

2. Натиснете бутона СС..., който се намира в дясно от полето за вписване на хората, до които пращате копие на писмото. В прозореца, който се отваря пред Вас имате на разположение три полета, в които да попълните адресите на получателите. Попълнете адресите на всички, до които искате да изпратите писмото, без да бъде ясно, че писмото е до много получатели в полето Всс ->, както е показано на картинката.




Ако използвате Mozilla Thunderbird, нещата са още по лесни, както се вижда от картинката.


***
Поучителна история:

Преди години, тогавашния кмет на Ню Йорк призова съгражданите си да пестят водата иначе управата ще бъде принудена да започна да събира такса за използване на водата. Любопитното бе, че само няколко месеца по късно потреблението бе спаднало в разумни граници и водата в града остана безплатна. Запомнил съм го, защото в София тъкмо бе преминала водната криза.

***
Други уроци.
Урок 2 - Как да обучим мейл клиента да разпознава спам?

Урок 0 - Първи стъпки в
Open office

Няма коментари: